12/30/15 21:56
(http://pik.bg)

Плевнелиев намърда втори свой авер за посланик. Вижте за къде го гласи!

Плевнелиев намърда втори свой авер за посланик. Вижте за къде го гласи!

Плевнелиев намърда втори свой авер за посланик. Става въпрос за шефа на протокола на президента Росен Плевнелиев - Иван Кондов, който ще е най-вероятният нов наш представител в Испания, пише „Труд“.

Мандатът на сегашния ни представител в Мадрид - Костадин Коджабашев, изтича в началото на следващата година. Предстоящата ротация на посланиците ще е една от най-големите в последните десетилетия.
През следващата година изтичат 4-годишните мандати на близо 30 посланици. Смяната на шефовете на посолства ще обхване почти една трета от всичките ни дипломатически представителства.

Причината за мащабите на рокадата е, че в края на 2011 г., когато Комисията по досиетата обяви имената на ченгетата във Външно, се оказа че 55 от тях са на мандат в чужбина. Тогавашното правителство на ГЕРБ и външният министър Николай Младенов отзоваха повечето бивши агенти и решиха, че България няма да бъде представлявана пред света от хора с минало в Държавна сигурност.

Иван Кондов е завършил „Международни отношения“ в УНСС. През 1995 г. започва работа в МВнР. Има опит в мисиите ни в Лондон и в НАТО в Брюксел. В периода 2007-2009 г. е бил шеф на дирекция „Държавен протокол“ в МВнР. Специализирал е дипломатически отношения в Испанската дипломатическа академия в Мадрид. Владее английски, италиански, френски и испански и ползва португалски и руски език.

Друг служител на Росен Плевнелиев, секретарят му по външната политика - Тихомир Стойчев, е най-вероятният нов посланик на България в САЩ. Той вече е бил временно изпълняващ длъжността във Вашингтон.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване