12/30/15 12:30
(http://www.dnevnik.bg/)

Природният газ поевтинява с 2.32% от 1 януари


Цената на природния газ ще бъде с 2.32% по-ниска от 1 януари догодина, рши Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на закрито заседание.

Считано от 1 януари 2016 г., КЕВР утвърждава цена на природния газ за крайните снабдители на природен газ и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, в размер на 405.56 лв. за 1000 куб. м без акциз и ДДС, се посочва в съобщение на регулатора. Предложението за поевтиняването е на "Булгаргаз" ЕАД.

Към определената цена за първото тримесечие на 2016 г. се добавя цена за пренос на по газопреносната мрежа ниско налягане в размер на 7.72 лв. за 1000 куб. м без акциз и ДДС. Така цената за клиентите, присъединени към мрежи ниско налягане, собственост на "Булгартрансгаз", ще бъде в размер на 413.28 лв. за 1000 куб. м без акциз и ДДС.

Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов е подчертал, че общото намаление на цената на природния газ за цялата 2015 г. е 31.16%.. По думите му това води до повишаване на рентабилността и конкурентността на промишленото производство, което използва синьото гориво като основен енергиен източник. В същото време намалението на цената на природния газ има пряко позитивно отражение върху цялата верига участници в енергийната система на страната и допринася за нейното видимо стабилизиране, смята Иванов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване