12/30/15 05:38
(http://www.klassa.bg/)

Работна група готви сценарии за подпомагане на енергийно бедните

 Работна група с експерти от социалното и енергийното министерство работи по различни сценарии в подкрепа на уязвимите потребители при отварянето на енергийния пазар у нас. Това съобщи вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин пред bTV.

Обсъждат се различни възможности - въвеждането на две тарифи на цената за бедни и богати, директно подпомагане, в зависимост от това, какво ще се случи след либерализацията на пазара.

В момента около 250 хил. души получават енергийни помощи през зимата. Те сами избират за какво да получат подкрепа - за закупуване на твърдо гориво, газ или електричество, припомни социалният министър.

"Механизма го има. Той може да бъде разширен, увеличен. Нека да видим какво ще се случи", каза Калфин.

Възможността за смяната на доставчика на електроенергията от битовите потребители ще бъде факт от 1 април, посочи още вицепремиерът. Той допълни, че в следващите няколко месеца ще има напасване на свободния пазар.

Наблюденията върху други държави, където има пълна либерализация на електроенергийния пазар, показва известно, "не драматично" увеличение на цената на електроенергията, но след това намаление, дори и под нивата, при които е започнало отварянето на енергийния пазар, допълни той.

Калфин беше категоричен, че статистиката показва намаляване на бедността у нас. "Това не е важно, защото във всяка страна има чувство за бедност, не само статистика", допълни обаче той. Според българите не усещат, че стандартът на живот се е повишил. За последните 10 години доходите в страната са се повишили два пъти - и пенсиите, и заплатите, а хората не се чувстват два пъти по-богати.

Вицепремиерът коментира и случващото се в ДПС. Според него партията се препозиционира, за да стане приемлив коалиционен партньор - сега или в бъдеще.

По отношение на участието на АБВ в управлението Калфин посочи, че партията има отговорно отношение и е най-предвидимият партньор в правителството. Той обаче поясни, че не е била търсена позицията на АБВ при допълнителните промени в бюджета за 2016 година. Не  са били отчетени и предложенията, които партията е направена.

"По този начин коалиция не се прави", категоричен беше той.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване