12/30/15 20:56
(http://www.klassa.bg/)

Русия може да спре доставките на газ към "Овергаз" на 1 януари

 Руското газово дружество "Газпром експорт" е предупредило българската компания "Овергаз", че от първия ден на 2016 година доставките на природен газ до него ще бъдат нулеви. Причината за евентуалното спиране на газовите доставки са задължения на компанията. Това потвърдиха пред "Дневник" източници от Министерския съвет.
 
Заради проблема премиерът Бойко Борисов е свикал на спешна среща директорите на "Овергаз" и на държавните дружества "Булгаргаз", "Булгартрансгаз", което е собственик на тръбите, и на Българския енергиен холдинг (БЕХ).
 
Евентуално спиране на доставките може да остави без газ около 200 хил. абонати на "Овергаз", предимно битови потребители, уточниха от МС, като посочиха, че държавните дружества имат възможност да реагират в тази ситуация. Към момента на срещата не е имало обратна връзка от страна на частната компания "Овергаз" за това какви действия ще предприеме.
 
"Премиерът разпореди на държавните дружества да създадат организация по обезпечаването на необходимите количества газ. За целта обаче "Овергаз" трябва да се обърне към "Булгаргаз" за сключване на договор, т. като компанията не е държавна", обясни изпълнителният директор на БЕХ Жаклен Коен пред "Дневник". 
 
До момента "Овергаз" не е поискал от обществения доставчик сключването на договор за доставки. По думите на Коен "Булгаргаз" има готовност да реагира и да "спаси положението".
 
"Надявам се "Овергаз" да изпълни условията в лицензията си, а именно – доставка на газ за абонатите си", допълни той.
 
За подготвяно разделяне между "Овергаз" и руския доставчик писа преди дни "Капитал". Изданието се позова на източници в индустрията, според които българското дружество и руският му партньор планират да се разделят до половин година, като българският партньор ще изкупи и поеме самостоятелно управлението на активите в страната.
 
Според "Капитал" тази договорка е била финализирана при посещението на Александър Медведев в София, който освен генерален директор на "Газпром Експорт" е и член на борда на директорите на "Овергаз Инк".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване