12/31/15 07:30
(http://www.klassa.bg/)

Бивш историк на ЦРУ: Съветското разузнаване нанесе огромни загуби на САЩ

 В годините на Студената война Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ е вербувало стотици агенти от СССР, Куба и други държави от социалистическия блок, които, както стана ясно по-късно, са работели за комунистическите разузнавателни служби. Това пише сп. „Американ Тинкър“ (American Thinker), като се позовава на бившия официален историк на ЦРУ Бенджамин Фишър.

„Мащабът на провала на разузнаваческата работа е бил огромен, като се има предвид, че голямото количество дезинформация, предавана от двойните агенти, се е използвала за информиране на висшето политическо ръководство и развитие на политиката“, се отбелязва в материала, цитиран от РИА „Новости“.

Според Бенджамин Фишър мащабна дезинформаторска дейност в продължение на десетки години са водели почти 100 агенти на ЦРУ в СССР (а след това и в Русия), в Куба и в Източна Германия. Висшето политическо ръководство на САЩ през цялото това време е получавало лъжливи разузнавачески данни.

„По време на студената война ЦРУ залагаше на бройката, като вербуваше двойни агенти в „промишлени“ мащаби и беше подвеждано и лъгано не веднъж, а много пъти“, твърди Франклин, цитиран от изданието.

В резултат разузнаваческата работа се е провалила в значителна степен, но ЦРУ почти не обръщало внимание на това, отбелязва историкът. В управлението не можели да изобличат двойните агенти и тяхната дезинформация, която целяла да повлияе върху американските политици. Тази ситуация е нанесла сериозни щети, се посочва в статията.




Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване