12/31/15 11:39
(http://www.klassa.bg/)

Завещанието на 2015 гoдина

 Думата, която обобщава 2015 г. за света, според мен е объркване. Грешни решения в почти всички насоки,

светът е значително

по-рисково място

в сравнение с миналата година.

Добрата прогноза за България обаче е възможното оживление в икономиката. Защото въпреки контрасанкциите на Русия в резултат от наложените й санкции от ЕС, които повлияха на един от водещите ни отрасли - износа ни към традиционен пазар като руския, спада на туристите от този пазар, в страната се наблюдава растеж, при това над статистически пренебрежимия. Първоначалните данни са за растеж от около 3%, но вероятно ще е между 4 и 5%.

А интервал между 2 и 4% показва оживление, пробуждане в икономиката. Надявам се през цялата 2016 г. тази тенденция да остане.

Проф. Иван Т. Тодоров: 2015-а - парадокси

2015 г. затвърди един от положителните парадокси в България. Приходите в бюджета нарастват с темпове, доста по-високи от официалния икономически ръст на страната ни. Това беше особено отчетливо през 2015 г..

Едновременно с това населението намалява, и то чрез емиграция на хората в най-работоспособна възраст.

Щом приходите нарастват въпреки това, явно икономиката ни се справя необикновено добре.

И бюджетът, и емиграцията са лесни за установяване неща, за разлика от увеличението на брутния вътрешен продукт.

 

 

През 2015 г . избиха проблеми в полицията, натрупвали се по време на целия преход. Непропорционално много полицаи, вършещи много малко работа. Даже хората започнаха

да не съобщават за

грабежите по домовете,

защото си губят времето

Толкова ли е трудно да има по-малко полицаи, но по-добре обучени, с необходимата техническа съоръженост и с не по-ниски заплати? Не е ли крайно време за промени в пътната полиция – поне номерата за коли да не свършват. А през февруари е възможно да ни чака и липса на документи за самоличност.

През 2015 г . Европейският съюз доказа, че му липсва имунна система, която да защити начина му на живот. Европа стана лесна плячка на основно икономически емигранти, главно млади мъже.

Повечето от тях не отговарят на определението за бежанци по смисъла на Женевската конвенция, защото не идват пряко от държава, в която има конфликт, а пристигат най-вече от Турция.

Мира Радева, социолог: Няма да има избори 2 в 1

Обобщението за отминаващата 2015 г. е крепене на статуквото на ръба. Не се случиха очаквани неща. Имаше заявена готовност, особено от реформаторите, за сериозни промени, но всъщност гледат да се крепят с възможно най-малко сътресения.

Обществото клокочи от проблеми, а не виждам политическа воля за решения.

 

 

Не очаквам предсрочни парламентарни избори заедно с президентските през 2016 г. Смятам, че прагматизмът на политиците ще надделее и те

ще предпочетат

да запазят този

парламент

под някаква форма, а не да го торпилират. Има много малки играчи, които въобще не е ясно в какви конфигурации ще се явят и с тях докъде ще стигнат.

Бойко Борисов не иска да носи отговорност за цялата власт и онова, което се случи - да управлява с други партии, беше много добре за него, защото му дава легитимност вляво, вдясно и в центъра. Неговото правителство прилича на Отечествения фронт. Той успя да събере и обедини невъзможни комбинации и ето на - работи. Според мен Борисов ще управлява още дълго, раздавайки парченца от властта.

Проф. Михаил Константинов: Ще е добре, ако не влошим положението си през 2016 г.

Изключително слабо ръководство на западния свят - Европа и САЩ и връщане на Русия на световната военно-политическа сцена. Това е завещанието на 2015 г. в международен план.

 

 

Ако в България не направим някоя чудовищна глупост - да се намери местен терорист, или ако създадем ислямистка партия, които да ни ударят като имидж и като държава, нещата ще си останат същите.

Положителна тенденция за България според мен ще бъде, ако не влошим нещата.

Първан Симеонов: Напомни, че нищо не е даденост

Радвахме се на Евросъюза, а сега се чудим дали ще го има. Умувахме дали Лютви Местан ще натиска за предсрочни избори, а сега умуваме дали няма да направи протурска партия.

2015 г. показа, че нищо не е даденост. Напомни, че реалността винаги е по-интересна от очакванията.

Аха да решат, че

Русия ще се

разпада, и тя

тръгне да напада Ципрас агитира за “не” и печели референдум, после казва “да” и печели избори. Радан Кънев казва и “да”, и “не”.

Сега всичко е позволено. Не ни правят впечатление ни телефонни записи, ни 16 милиарда, ни това, че за КТБ виновни май няма да се намерят. Само преди две години не искахме коалиции, сега не можем да си представим страната без тях.

2015 г. беше скучновата у нас, за разлика от предните две години, и дано е за добро. Наричат го стабилност. Но може да се окаже просто застой. Или пък затишие пред неприятности - както ясно си пролича на финала на годината.

 

 

Във времето на “стабилността” България не направи много за демография, гета, икономика, правосъдие. А навсякъде около България има проблеми. Засега имаме късмет и се опазваме от тях, но докога ще е така? И докога въобще може да продължаваме така - без реформи, намаляване на излишните разходи и насърчаване на съзидателната икономика?

2015 г. напомни, че нищо не е даденост. След някоя и друга година може да прозрем, че и самата България не е даденост.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване