12/31/15 16:46
(http://www.klassa.bg/)

Какво е "Правосъдие за всеки"

 "Целта ни е да разпукаме оловния похлупак от страх и мълчание" - така описват "Правосъдие за всеки" нейните активисти. Те са част от най-мащабната гражданска инициатива за съдебна реформа, зад която стоят над 130 активни членове. В началото на декември те внесоха в Народното събрание седем предложения за съдебни промени, подкрепени от над пет хиляди подписа на граждани.

Кои са те

В "Правосъдие за всеки" участват предимно юристи, но и финансисти и икономисти. От месеци те се борят за промени в съдебната власт, защитавайки значително по-амбициозни идеи в сравнение с предложените от Реформаторския блок, дори преди "историческия компромис".

Срещнахме се с членовете на инициативата Любомир Авджийски (правен експерт в Института по пазарна икономика и член на "Протестна мрежа"), Велислав Величков (адвокат, експерт по етика към Столичния общински съвет и бивш депутат от ОДС) и Деян Василев (икономист, предприемач и съосновател на портали за финансови сравнения и компания за кредитно посредничество). Попитахме ги има ли надежда за реформа, какво очакват от сегашното правителство и как възнамеряват да постигнат целите си в ситуация, в която господства нежеланието на политическия елит за промяна.

Ново отваряне на промените в Конституцията

Парадоксално, но случилото се с провалената съдебна реформа е повод за оптимизъм за "Правосъдие за всеки". "Едва ли някой е мислил преди година, че съдиите ще излязат на протест,  или въобще че някой ще задава конституционна промяна" – казва Велислав Величков. Обществените настроения покрай скандалното мнозинство в Народното събрание им дават надежда. "Историческият компромис също не ни устройваше" – заявяват активистите. От инициативата обясняват, че може би е по-добре, че предложенията им не са били разгледани до момента, защото след като сегашният вариант бъде приет, Народното събрание ще е принудено да разгледа техните предложения по същество, въпреки че не изключват възможността това да бъде направено с  "имитация на разглеждане".  

Мнозинство от един 

"Главният прокурор се изявява като парламентарна група сам по себе си, и то в мнозинство" – коментира Боян Василев. За него ежедневните изказвания на магистрата по политически въпроси са намеса в работата на Народното събрание. Той даде пример с интервюто по БНР на Сотир Цацаров, в което той обвинява Радан Кънев, Атанас Атанасов и Гроздан Караджов, че са "взривили историческия компромис" след първо четене с предложенията си, заимствани от идеите на инициативата.

От инициативата отбелязват, че прокуратурата е най-нереформираната институция в България. "Тя прилича повече на казарма, отколкото на съдебна структура, по съветски модел, при строго спазване на йерархия" – казва Велислав Величков. Членовете на "Правосъдие за всеки" подчертават ролята, която трябва да изиграят служителите на прокуратурата в съдебната реформа. "Искаме да чуем мнението на редови прокурори, има крещящо мълчание от тяхна страна" – допълват те, с уточнението, че е разбираемо предвид как е направена системата.

Някои от предложенията на "Правосъдие за всеки" включват премахване на методическото ръководство на прокуратурата, намаляване на мандата на главния прокурор и въвеждане на румънския модел. "Например скандала Янева – Ченалова пряко повдига необходимостта от заместник главен прокурор за борба с корупцията, който да може да разследва главния" – продължава Василев.

От инициативата критикуват антикорупционното звено, предвидено в предстоящия закон на екипа на Меглена Кунева (който ще се гласува отново). "Антикорупционният орган не трябва да е тяло, висящо във въздуха". – казва Любомир Авджийски. В проекта за антикорупционен закон се предвижда звеното да е самостоятелно и с директор, предлаган от Народното събрание или специална комисия и назначаван от президента.

За очакванията към президента и следващия правосъден министър

Що се отнася до президента, от инициативата са провели среща и с него миналата седмица и той е подкрепил исканията им. Президентът се оказва важна фигура по отношение на съдебната реформа, защото има право да инициира промени в Конституцията и от "Правосъдие за всеки" очакват Плевнелиев да упражни правомощието си. "Президентът трябва да има ясна позиция"– коментира Велислав Величков. 

По отношение на правосъдното министерство тримата отбелязват, че министърът в оставка Христо Иванов ги е подкрепил в свои изказвания миналата седмица. "За новия министър ще съдим по това дали ще подкрепи ново отваряне на конституционните промени и дали ще внесе възможно най-бързо закона за съдебната власт в сегашния му вид." – коментират те.

Великото народно събрание

От инициативата възнамеряват да изчакат края на тримесечния срок, в който предложенията им трябва да бъдат разгледани, и тогава да настояват за формиране на ново правителство и парламент. "Легитимността на това управление ще е изтекла" – заявяват те. За тях дали ще бъде свикано Велико народно събрание е без значение. "Гражданите искаме тази реформа да се състои, а политиците трябва да намерят правилния инструмент за осъществяването й без оправдания, независимо дали е Народно или Велико народно събрание".

Обществото в действие

От "Правосъдие за всеки" смятат за едни от основните си цели да информират широката общественост за съдебната реформа и да поддържа диалог с магистратите. "Имахме една официална среща със Съюза на съдиите в България, искаме среща и с Асоциацията на прокурорите, искаме да влизаме в диалог с все повече хора, тези идеи са доста експертни и очевидно всяват голям смут", казва Деян Василев. "Трябва да обградим депутатите с обществено внимание, фокусирано от много страни", допълва Василев. "Това е битка на по-абстрактно ниво на хора, които искат да има правила в държавата ни".

Според членовете на инициативата битката е за едно - еднакви правила за всички. По отношение на съдебните промени казват, че реформата не е нещо абстрактно, а се състои от конкретни стъпки. "Нашите предложения могат да са крайъгълен камък." – допълва Любомир Авджийски. Обобщението е оптимистично: "Колкото и да се правят, че не забелязват, че тече някакъв дебат, той ще стане толкова силен, че в Парламента няма как да не се върнат към него".
 
Предложенията
1. Премахване на методическото ръководство на Главния прокурор върху дейността на всички прокурори.
2. Намаляване мандата на Главния прокурор от седем на пет години и въвеждане на оценка на дейността му, намаляване на мандата на членовете на Висшия съдебен съвет от пет на три години, без право на повторно избиране.
3. Въвеждане на Конституционно ниво на заместник главен прокурор за борба с корупцията.
4. Намаляване на Парламентарната квота във Висшия съдебен съвет от 11 на 7 членове и избор на тези членове с квалифицирано мнозинство от 2/3 от общия брой на народните представители.
5. Разделяне на Висшия съдебен съвет на две колегии – съдийска и прокурорска.
6. Въвеждане на конституционно ниво на явно гласуване по всички въпроси в колегиите и Пленума на Висшия съдебен съвет.
7. Изменение на чл. 120 от Конституцията на Република България, с което да се премахне възможността чрез закон да се изключват от съдебен контрол определени административни актове.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване