12/31/15 07:54
(http://www.klassa.bg/)

На този ден: През 1994 г. се проваля руският щурм за превземане на чеченската столица Грозни

 На 31 декември 1994 г. по време на Първата чеченска война поради лошо планиране и организиране се проваля щурмът на столицата Грозни, като 131-а Майкопска бригада е разгромена от чеченците, а командирът й полк. И. Савин е убит.
Подготовка и ход на щурма

За щурма на Грозни федералните сили задействат 250 единици бронирана техника. На 22 декември 1994 г. рано сутринта започва обстрелът на града, но едва на 24 декември самолети разпръскват листовки с обяснение за ставащото на руското население, което предполага, че войската идва да ги освободи, поради това не бърза да напусне града и да се укрие в селската местност, защото там няма роднини. При артилерийския обстрел и бомбардировките загиват и са ранени хиляди мирни жители. 

Макар военните да настояват за още две седмици подготовка, на 26 декември Съветът за сигурност при президента решава да се щурмува Грозни и то по-скоро.

Щурмът започва сутринта на 31 декември. Не е осигурена авиационна подготовка, а следващите два дни – 1 и 2 януари времето се оказва нелетателно.

На командирите са раздадени само средномащабни карти (1:50 хил. и дори 1:100 хил.). На командирите не са дадени точни указания на кого са подчинени, какво да правят при различни варианти на развитие на боя. Танкистите не получават патрони за картечниците, за да отговорят на атаките отгоре, извън досегаемостта на оръдията. Върху някои машини са нарисувани отгоре бели ивици за различаване от своята авиация, каквато всъщност няма, но ги превръща в мишени за чеченците.

Според първоначалния план настъплението е предвидено да се проведе от три страни, обаче по неизяснени прпичини западната и източната групировки не настъпват към центъра на града. Северната групировка -131-а мсбр (Майкопската бригада) и 81-и Петроковски мотострелкови полк (батальон и танкова рота), без да срещнат съпротива достигат центъра на града, след което се отправят за железопътната гара. Там командирът на бригадата полковник И. Савин разполага своята техника на прилежащата улица като резерв.

Много по-късно става известно, възглавяващият тогава отбраната на Президентския дворец Аслан Масхадов (бивш полковник от Съветската армия), е разработил план, според който руските танкове трябва да бъдат пропуснати в центъра на града, а с настъпване на тъмнината да се нанесат удари по тях така, че ударените бойни машини да блокират отстъплението на останалите, а след това от горните етажи на сградите танковете да бъдат разстреляни, тъй като нямало да могат да маневрират и да водят ответен огън.

Атакувани от превъзходящи сили (над 1000 души), руските войски понасят големи загуби и се изтеглят към гарата, където са обкръжени.

На 1 януари остатъците от подразделенията се опитват да се измъкнат от обкръжението. Личният състав на бригадата губи командирите и техниката, разпръсква се из града и излиза от обкръжение самостоятелно на малки групи. В боя загива командирът на бригадата полковник И. Савин и почти цялото командване на бригадата.

За времето на „новогодишния щурм” Майкопската бригада дава 189 убити, пленени или изчезнали безследно, 20 танка Т-72 (от всичките 26), 102 БМП (от всичките 120), всичките 6 зенитно-ракетни комплекса на зенитния дивизион.

Сутринта на 2 януари са изпратени две дивизии да помогнат на унищожените части, но са безвъзвратно закъснели.

На 3 януари започва ново настъпление, при което градът е превземан квартал по квартал, с предварителни авиационни удари и артилерийска подготовка:
• На 18 януари със силите на морската пехота е овладян Президентският дворец;
• На 21 януари войските източната и северната групировка се срещат в центъра на Грозни;
• Към 6 февруари е сломена последната съпротива на бунтовниците в центъра на Грозни;
• На 6 март федералните сили заемат Черноречието – последния район на града, удържан от чеченците.

След малко повече от две години (6-14 август 1996 г.) по време на „августовския щурм” на Грозни, чеченските бунтовници успяват да превземат обратно града. Едва в хода на Втората чеченска война руската армия отново щурмува (26.12.1999-6.2.2000) и превзема Грозни. Този път окончателно.

Загуби

По данни на руския Генерален щаб общите загуби на федералната групировка в боевете за Грозни по време на Първата чеченска война от 31 декември 1994 г. до 1 април 1995 г. възлизат на: 1426 загинали, ранени са 4630 военнослужещи, 96 войници и офицери са взети за заложници.

Пак по данни на федералните служби по време на щурма са убити над 1600 бунтовници, загинали са над 7000 мирни граждани, унищожени са около 10 хил. частни сгради.

Международни наблюдатели от ОССЕ нарекоха станалото „невъобразима катастрофа”, а канцлерът на ФРГ Хелмут Кол го охарактеризира като „чисто безумие”.

/По материали в интернет/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване