12/31/15 17:12
(http://pik.bg)

Най-много храни са унищожени със съдържание на соя

Най-много храни са унищожени със съдържание на соя

"Най-голямото количество унищожена храна през годината е тази със съдържание на соя, каза д-р Георги Митев, директор на регионалната структура на Агенцията по безопасност на храните, съобщава Фокус. "Нейното количество е 15 631.888 кг"., уточни той. Според него, това се дължи поради наличието на наднормени количества на ГМО.

„Това е проблем от страна на вносители и на препакетировачи на тази стока”, каза директорът. Сред най-честите причини за конфискуването на тези храни и унищожаването им, е липсата на екитеровка, документи за произход, изтекъл срок на храните или поради това, че са продавани на нерегламентирани места за търговия на открито, допълни той. През годината са унищожени още: месо и местни продукти – 274.888 кг.; риба и рибни продукти – 809.302 кг.; мляко и млечни продукти – 20.40 кг.; хляб и сладкарски изделия – 76 кг. и бира – 18 л. Общо храни са 16 813.53 кг.; бирата – 18.5 л. През 2015 г. са съставени общо 137 броя акта, уточни д-р Митев.

Съставените актове са: на заведения и обекти без регистрация по чл. 12 от Закона за храните – 51 броя; нередовно водене на документация по самоконтрол – 17 броя; без или непълна екитеровка – 14 броя; храни с изтекъл срок на годност – 13 броя; неспазване на общи хигиенни правила по чл. 16 от Закона за храните – 10 броя; необявена промяна на обстоятелствата – 11 броя; без лична здравна книжка – най-малко 8 броя; липса на проследимост на храните – 5 броя; неправилно съхранение на храните – 4 броя; неизпълнение на предписания – 12 броя и лоша хигиена – 2 броя.

През годината са направени общо 302 броя предписания. Д-р Митев допълни, че те са най-често за отстраняване на несъответствия по поддръжката на сграден фонд и оборудване, както и пропуски по водената документация по самоконтрол.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване