12/31/15 19:33
(http://www.dnevnik.bg/)

"Овергаз" и "Булгаргаз" подписаха договор, гарантиращ доставките


Днес държавната "Булгаргаз и частната "Овергаз" са подписали договор, по силата на който ще бъде гарантирано снабдяването с природен газ на клиентите на "Овергаз". Това съобщиха в Министерския съвет на извънреден брифинг премиерът Бойко Борисов и шефът на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен.

Коен допълни, че в момента колегите му работят и уточняват обемите, които трябва да се възложат на "Булгартрансгаз" да се пренесат, 

Премиерът благодари на държвните дружества за 24-часовите усилия, благодарение на които в полунощ подаването на газ няма да спре, домовете на хората ще останат топли и е избегнато съмнение, че "крадем от руската газ".

За това, че руската "Газпром експорт" възнамерява да нулира доставките на "Овергаз" от 1 януари, се разбра от копие от писмо с такова съдържание, получено и в Българския енергиен холдинг. От самата "Овергаз" твърдят, че при тях не е получено такова предупреждение, нито са получили каквито и да било обяснения от руската страна впоследствие. Междувременно външното министерство в Москва увери, че няма да лиши България от синьото гориво и е гова дори да увеличи доставките.

В самата "Овергаз" изказват подозрение за опит бизнесът им да бъде отнет. Директорът на БЕХ Жаклен Коен обаче коментира, че "всеки сценари има нужда от артисти" и предожи на журналистите сами да преценят кой как си изигра ролите. По думите му държавата е направила нещата на границата на невъзможното. 

"Овергаз" пък увери клиентите си, че ще ги компенсира за евентуални щети.

"Овергаз Инк АД" е общо дружество на "Овергаз холдинг" и "Газпром". Преди дни "Капитал" писа, че тази съсобственост е на път да бъде прекратена като "Газпром" изтегли участието си. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване