12/31/15 07:40
(http://www.klassa.bg/)

Оргия в Брюксел при лов на терористи

 Турция арестува двама, подготвяли атентат в Анкара навръх Нова година

Голям скандал избухна в Белгия след разкритията на два вестника. Полицейски шефове наредиха вътрешно разследване на твърденията, че войници и полицайки устроили оргия докато колегите им участвали в акции по залавянето на терористи.
Две полицайки и осем войници заформили групов секс в полицейския участък в брюкселския квартал Гансхорен. Градът няколко дни бе в повишена тревога от атентати, подобни на тези в Париж на 13 ноември. По време на операциите за залавянето на предполагаеми терористи войниците 2 седмици спали в полицейския участък. "На тръгване те организирали малко парти в знак на благодарност към полицаите в района", заяви говорителят на полицията Йохан Беркманс пред излизащия на френски език белгийски в. La Derniere Heure. "Започнахме разследване, за да разберем какво точно се е случило", добави той. Пред излизащия на холандски език в. De Standaard говорителят каза, че във въпросния участък през ноември имало 15-20 войници. Те останали там две седмици, за да не им се налага да пътуват през ден-два до поделението си и обратно. Участъкът е близо до брюкселския квартал Моленбеек, където бяха съсредоточени повечето антитерористични операции.


В същото време станаха ясни повече подробности за двамата терористи, задържани в Белгия онзи ден. Мохамед Карай (27 г.) и Саид Суати (30 г.) подготвяли атентати в навечерието на Нова година в Брюксел, съобщават местни медии. Те членуват в клуб на мотоциклетистите "Ездачи-самоубийци" (Kamikaze Riders). Клубът е известен с постоянни нарушения на закона за движение по пътищата от неговите членове, с връзки с ислямистката групировка "Шериат за Белгия", с вербуването на джихадисти за Сирия, както и с участието във въоръжени грабежи. При обиските, предшествали арестите, били открити оръжия за пейнтбол - спорт, който кандидатите за джихад използват за стрелковата си подготовка. Намерени са също пропагандни материали на "Ислямска държава". Суати е шеф на мотоциклетния клуб и е прочут като Саид Шахиди и има досие на радикален ислямист от 2013 г. Според следствието той смятал тази дни да направи атентат в сърцето на Брюксел, при който да загинат "възможно най-много полицаи". Цел на ударите щял да бъде и площадът, откъдето се наблюдава новогодишната заря.


Турските спецслужби пък задържаха двама души, заподозрени в планирането на терористични атаки в Анкара. "Предполагаме, че са свързани с "Ислямска държава", обяви турски източник пред Франс Прес. Според него двамата подготвяли нападение по време на честването на Нова година.


Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване