12/31/15 13:18
(http://pik.bg)

ПЪРВО в ПИК! Бареков: Газовият колапс ще погребе България, Борисов незабавно да стартира разговори с Путин и Меркел

ПЪРВО в ПИК! Бареков: Газовият колапс ще погребе България, Борисов незабавно да стартира разговори с Путин и Меркел

Русия като нищо ще врътне кранчето на газа точно след Нова година. От днес Путин е обявил, че спира газовите доставки за Украйна и ще бъде обявен украински дефолт, ако не му бъдат платени незабавно 3 милиарда дължими евро. За това алармира българският евродепутат Николай Бареков, който е член на Комисията по енергетика в Европейския парламент като обяви, че непосредствено след 1 януари ще постави въпроса в ЕП и ще поиска незабавна помощ и политически отговор от господин Юнкер и еврокомисарите.

Ето за какво още предупреди той на личната си страница във Фейсбук:

Новината за България ми се струва доста реална. Ние нямаме газова връзка с Турция и Гърция, която да ни достави необходимото количество газ, а в Газохранилището в Чирен нямаме газ за повече от месец. 

Февруари, когато идва най-лютата зима, газовият колапс ще погребе България. Малкото останала индустрия спира, а семействата остават на дърва и въглища, ако си монтират алтернативно гориво. 

Вместо хъб, правителството получи звучен тупаник от руската мечка точно в най- неподходящото време. Като европейски депутат на България вземам мерки и като член на Комисията по енергетика в ЕП ще поискам незабавна помощ и политически отговор от господин Юнкер и еврокомисарите веднага след 1 януари. 

В създалата се безизходица препоръчвам на премиера, който носи цялата отговорност, да стартира незабавни двустранни преговори с министър-председателя на Русия, ако има кой да му вдигне телефона. Не мисля, че след последните изцепки на външната ни политика и  президента Плевнелиев по отношение на Русия, Путин ще иска да разговаря с нас. 

Другата опция пред правителството е да се звъни на Меркел и да се моли за извънредна европейска помощ. Други опции нямаме. Това е тежка ситуация, която не беше непредвидима след провала на „Южен поток“ и откровената антируска политика на нашите голи ястреби през последните две години.

Добре, че депутатите от ЕП спряхме „Северен поток 2“, та Германия сега да погледне по-солидарно на бедняците от Източна Европа. Нищо, че господин Борисов отказа България да подпише солидарно петицията заедно с още други девет европейски държави...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване