01/01/16 11:04
(http://www.klassa.bg/)

Премиерът Борисов: От 00 ч. клиентите на "Овергаз" ще получават газ от "Булгаргаз"

 От 00 часа (навръх Нова година) "Булгаргаз" започва да подава природен газ към клиентите на "Овергаз". В 18:30 ч. е подписан договор между частната компания и "Булгаргаз" за доставки на горивото за януари. Това става след като "Овергаз" е написала писмо до обществения доставчик, че предвид извънредната ситуация, се обръща към "Булгаргаз" незабавно да сключи договор с тях. Това заяви на брифинг в Министерски съвет шефът на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен. 
 


Чуй тук запис на цялата пресконференция

Той прочете писмото на "Овергаз" пред журналисти. В него се говори за договор за доставка от "Булгаргаз" за януари и се казва, че в този период ще се обсъди и реши въпросът за доставки на природен газ за останалата част от годината. 
 
 
 
 
 


Премиерът Бойко Борисов благодари на "Булгартрансгаз" и на "Булгаргаз", че в последните 24 часа, в едни много студени нощ и ден, са поработили доста. "Не искам да говоря за сценарий или за конспирации, вие преценете дали е нормално на 31 декември, в 18:30 ч. вечерта да се подписват договори, да се подпечатват. Ако не бяхме направили всичко това още от вчера (има предвид мерките, които се взеха след съвещанието при него на 30 декември) в 12 ч. през нощта подаването на газ към тези потребители щеше да спре. 

Борисов обясни, че много от преди се е знаело, че те са заявили 0 количество. "И докато хората навръх Нова година се радваха, къщите им щяха да изстинат". В случай, че държавата няма да го допусне, това пък значело, че ще се краде от руския газ. Борисов заяви, че ще се тегли в повече руски газ, но в договора пише че щом ще се увеличават количествата, цената се вдига с 10 %. 

Агенциите в Русия много отблизо следят ситуцията. Надявам се чрез вас изрично да сме подчертали, че с руската страна нямаме никакъв проблем. Те ни подават ритмично газ, отсече премиерът. Той заяви, че е упълномощил шефа на Булгартранс газ Георги Гегов да разговаря с руснаците да се спестят тези 10 % върху цената, докато траят всички тези неразбории, дай боже да се оправят, но не е моя работа да коментирам. Борисов повтори че не само в България, но и в Москва е Нова година, че нормалните хора са седнали на масата. "Смятайте ние колко хора сме ангажирали сега, в 18:30 ч., да подписват договор като това е от вчера." 

Той успокои гражданите клиенти на "Овергаз", че чрез Булгаргаз ще продължат да получават природен газ на цени, които са договорили с газовата компания. На въпрос от журналист какво й е извънредното на ситуацията, Борисов каза, че с писмото си "Овергаз" пише, че прекратява доставките, а до вчера каза, че няма проблем. А сега в 18:30 ч. подписват договор, той е още топъл. Извънредната ситуация е, че тези домакинства щяха да останат без топло в този студ, но хората да знаят, че ще има топлина, каза той. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване