01/03/16 12:30
(http://www.dnevnik.bg/)

До обед най-много сняг има в Северозападна България, трафикът в страната е спокоен


До обед най-много сняг е навалял в Северозападна България - между 5 и 10 см. В Монтанско трафикът е най-затруднен, защото част от улиците не са почистени, а валежът е най-обилен. В следобедните часове над цялата страна ще завали обилен сняг, прогнозират синоптиците, като от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН) обявиха жълт код за снеговалежи и поледици.

Трафикът в страната в последния ден от поредицата почивни дни засега е спокоен, като най-натоварено е движението по магистрала "Струма" - от Гърция към България. По "Тракия" и "Хемус" няма задръствания и затруднения, но преминаването е при зимни условия.

Движението към София все още не е натоварено. В столицата има до 5 см снежна покривка, основните улици и булеварди са почистени, а до обед градският транспорт се движи по график.

От агенция "Пътна инфраструктура" препоръчват на шофьорите, движещи се по направлението Перник - София, да преминават по магистрала "Люлин". "Днес беше планирано да бъдат осигурени две ленти в посока София на път І-1 /Е79/ Перник – София, но поради силния вятър и очаквания обилен снеговалеж временните знаци не могат да бъдат поставени и организацията на движението остава без промяна", уточняват от агенцията.

До 11 ч. няма пътнотранспортни произшествия и движението се извършва нормално по магистралите.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на "Пътна инфраструктура" – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20.

Снощи е имало затруднение при преминаването на българско-сръбската граница, съобщи "Нова телевизия". Десетки автобуси с туристи, посрещнали Нова година в Сърбия, са чакали часове, за да преминат граничния пункт. Причината била забавяне в проверката на документите. Телевизията излъчи кадри, на които се вижда, че чакащите туристи играят хоро, докато са чакали преминаването на границата. Пътят от София към Калотина не е почистен, а по обед вали обилен сняг, уточни "Нова телевизия".

Трафикът по магистрала "Струма" от Гърция към България по обед е спокоен. На разклона към Банско, където вчера се образува тапа от автомобили, днес е спокойно. "Нова телевизия" предаде, че оттам преминават туристи от България, Румъния и Русия, които са посрещнали Нова година в Гърция. Покривката от сняг е около 1-2 см.

Почти в цялата страна вали сняг, като в следобедните часове се очаква да завали навсякъде. Във Велико Търново има покривка от 5 см, в Бургаско - 3 см, в Стара Загора - 5 см, в Сливен - 1-2 см, в София - 5 см, в Ловеч - 5 см, Сандански - 1 см.

Времето над страната ще бъде облачно със снеговалеж, който през деня ще се усили, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН). Следобед по морския бряг, а привечер и в югозападните райони снегът ще премине в дъжд и там ще има условия за заледявания и поледици.

Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и по Черноморието до силен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са в широки граници: от минус 7° в Северна България до плюс 3° по морския бряг и в югозападните райони. Атмосферното налягане в сутрешните часове е близко до средното за месеца и през деня ще се понижава.

По Черноморието ще вали сняг. Ще духа умерен североизточен вятър. Следобед вятърът ще се ориентира от изток и ще се усили. Снегът ще премине в дъжд и ще се създадат условия за заледявания и поледици. Максималните температури ще са между 1° и 3°. Температурата на морската вода е 6°-9°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. Над планините ще е облачно с валежи от сняг. Ще духа умерен предимно южен вятър, по най-високите части силен, от запад-северозапад. Максимална температура на височина 1200 метра около минус 1°, на 2000 метра – около минус 5°.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване