01/03/16 00:47
(http://www.dnevnik.bg/)

Тълпа иранци подпали саудитското посолство в Техеран


BREAKING #saudi embassy attacked in #Tehran minutes ago pic.twitter.com/Hxbc8h1N8S

— Farahmand Alipour (@FarahmandAlipur) January 2, 2016
Иранци, разгневени от екзекуцията по-рано в събота на саудитски шиитски лидер, щурмуваха посолството на Саудитска Арабия в Техеран, като разграбиха и опожариха части от него.
  Според иранската агенция ИРНА полицията е успяла да отблъсне мъжете, а външното министерство на Иран призова към запазване на спокойствието и зачитане защитата на дипломатическите обекти в страната.
  На любителски снимки и видеозаписи, разпространявани в социалните мрежи, се вижда как тълпата щурмува комплекса в Техеран, хвърля коктейли молотов по фасадата на посолството и нахлува и троши в помещенията.



На 2 януари Саудитска Арабия съобщи за екзекутирането на 47 души, включително на популярния сред шиитското малцинство в страната духовник Нимр ал Нимр по обвинения в тероризъм. 
Новината предизвика вълна от протести в Близкия изток - най-вече в Иран, но също и в шиитските общности в Ливан, Бахрейн и в самата Саудитска Арабия. 
  Това бе най-масовата екзекуция от 1980г. насам и според "Ройтерс" целта ѝ е била да стресне саудитците, които биха поели по пътя на радикализма. Нимр бе един от най-известните критици на саудитския кралски двор, но той бе екзекутиран заедно с членове на "Ал Кайда" и това се възприема като декларация, че властите няма да търпят никакъв екстремизъм - нито от сунити, нито от шиити.
  Стотици саудитски шиити веднага излязоха на протест в района Катиф в Източната провинция на Саудитска Арабия. Очевидци разказват за скандирания "Долу Ал Сауд" и изпращане на военни части към района.
Iranians angry at Sheikh Nimr execution attack Saudi embassy in Tehran with petrol bombs, ransack building. pic.twitter.com/GCkeAbKoPY

— Rori Donaghy (@roridonaghy) January 2, 2016
Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване