01/04/16 18:41
(http://www.dnevnik.bg/)

Административният съд отсъди срещу министъра в спора за Свищовската академия


Висшият административен съд във Велико Търново отменя заповедта на министъра на образованието Тодор Танев, с която беше назначен служебен ректор на Стопанската академия в Свищов и осъжда ведомството да плати разходите на жалбоподателката Теодора Димитрова в размер на 510 лв. 

Това е решението на ВАС по една от жалбите, с която от пролетта на миналата година краткосрочният ректор на Академията в Свищов проф. Теодора Димитрова оспорва почти незабавното й отстраняване. Тя беше избрана на Общо събрание на стопанския университет след оттеглянето на предходния ректор Величко Адамов, но изборът й предизвика скандали сред академичните редици в Академията и наложи намесата на Министерството на образованието и науката. Само след седмица със заповед на министъра, Димитрова беше отстранена и на нейно място назначен временен ректор - проф. Иван Върбанов, докато съдът реши дали изборът й е бил законен. 

През август съдът отхвърли първата жалба на Димитрова, в която тя пледираше, че преди назначението на временен ректор първо трябва да се реши дали изборът й е бил в рамките на закона. Върбанов обаче беше оставен на ръководния пост и работата на ВАС по втората жалба продължи. В края на ноември 2015 г. временен ръководител стана проф. Марияна Божинова. 

Решението в полза на Димитрова все още не е окончателно, тъй като МОН има 14-дневен срок, за да го обжалва. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване