01/04/16 09:47
(http://www.dnevnik.bg/)

Борисов се оплака от недопустим натиск от Турция заради Местан


Премиерът и министър-председателя на Турция са оказали сериозен натиск над Бойко Борисов в нощта срещу 23-ти декември, за да се намеси в конфликта между Ахмед Доган и Лютви Местан, с цел остраненият лидер на ДПС да запази поста си, обяви самият той по Би Ти Ви днес. Обажданията започнали след 23 часа на 22 декември, като последното било в 1 часа, но българския премиер не приел повикването от Ахмед Давутоглу.

"Казах, че не е моя работа да се меся в друга партия. Казах – Ахмет дори това, че ме питаш е неправилно да те слушам", казал Борисов в по-ранен разговор с турския президент.

Като своя заслуга премиерът посочи факта, че планираната визита на турския външен министър Мевлют Чавушоглу в Кърджали за 24 и 25 декември е била отложена. Борисов казал, на турския президент, че не приема на Коледа да се прави подобен "сеир". Дал и да се разбере, че нито той, нито някой от министрите, ще приеме Мевлют Чавушоглу, ако пристигне в България, като в същото време за него това щяло да бъде лош знак.

Измислици са, че Доган е подвластен на Русия
Премиерът определи твърденията, че Ахмед Доган е подвластен на Русия като измислици. За Лютви Местан пък Борисов уточни, че нищо лошо не може да каже и работел добре с него, докато е бил лидер на ДПС. "Не виждам драма в ходенето по посолствата", допълни премиерът.

Реакцията на Доган срещу Местан беше определена от Борисов като остра и брутална. "Прочитът за мен е, че някъде са казани неща, които не са се харесали на Доган", каза още премиерът. Борисов уточни, че няма телефона на Ахмед Доган и не е говорил с него, след оттеглянето му от политиката. Премиерът отказа да даде съвет на почетния председател на ДПС за евентуалното му връщане в политиката.

Харесвам Радан Кънев, има какво да даде на политиката
Попитан дали в парламента ще разчита на подкрепа от групата на ДПС, или на депутатите около Лютви Местан, Борисов каза, че залага основно на гласовете на народните представители от Реформаторския блок, АБВ Първанов и "Патриотичния фронт". Той уточни, че вече е имал телефонни разговори с лидерите на всички основни партии, включително и тези, част от управляващата коалиция.

Борисов посочи, че се е чул и с Радан Кънев, като обяви, че го харесва и се надява да промени решението си да се оттегли в опозиция, защото има какво да даде на българската политика. Премиерът каза още, че ГЕРБ са отворени за контакти с всички партии в страната.

За Лукарския и Ненчев, Борисов каза, че те са негови министри, а той е техен премиер. "Не деля министрите", подчерта министър-председателят. Той за пореден път посочи, че до смяна на министри, може да се стигне след консултации с всички партии в управляващата коалиция. Борисов каза, че военният и външният министър се справят отлично, към работата на образователния имало забележки от хора от коалицията, но официални разговори за смяната му не били водени.

По повод исканията за предсрочни избори, Борисов призова всички, които ги искат, да излят и да обяснят на хората какви рискове крият те.

Христо Иванов не се справи и беше редно да си тръгне
Премиерът каза, че през миналата година не е бил отложена нито една реформа. Като най-трудните моменти в управлението през 2015-та Борисов посочи проблемите с бежанците и исканията за преминаване на руски самолети над страната на път за Сирия. Според него България се е справила с много такт и търпение.

"Като не се е справил и е провалил реформата, ще си тръгне, кой да му направи реформата, като нямаш хората няма да я правиш", така Борисов реагира на въпрос за оставката на министъра на правосъдието Христо Иванов. Той уточни, че министър е трябвало да бъде по-диалогичен и да осигури подкрепата за текстовете от Конституцията, на които държи. Борисов обяви, че новият министър на правосъдието ще продължи реформата, като вече била привлякла за каузата и хора от екипа на предшественика си.

Ако другите партии ни оставят сами, ще помисля дали да се кандидатирам за президент
"Не е ваша работа дали ще са кандидатирам за президент. Невъзпитано е дори да ме питате това. От както съм човек само това ме питат", избухна Борисов в отговор на въпрос.

Секунди по-късно той уточни, че няма да се кандидатира за президент, като целта му е четиригодишен мандат на правителството. Такива обещания бил дал и на коалиционните партньори на ГЕРБ в управлението, при формирането на кабинета.

"Ако другите партии се дръпнат и ни оставят сами, тогава ще водим друг разговор", заяви Бойко Борисов. Той определи Росен Плевнелиев като прекрасен президент. Попитан дали ГЕРБ би го предложил за втори мандат, лидерът на партията каза, че първо самият Плевнелиев трябва да каже дали иска да се кандидатира отново.

Борисов уточни, че през лятото ще се събере изпълнителната комисия на ГЕРБ, която ще вземе колективно решение за кандидата за партията.
 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване