01/04/16 15:57
(http://pik.bg)

БЧК съветва: Не тръгвайте към планината без добре заредени телефони

БЧК съветва: Не тръгвайте към планината без добре заредени телефони

Много е важно да тръгнем в планината с добре заредени мобилни телефони, за да може да се свържем със спасители, ако е необходимо. Това заяви Радко Марков, директор на Планинска спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст.

Според Марков, ако се загубим в планината е много важно да не изпадаме в паника, въпреки, че много често се случва хората да се панират. В такъв момент е важно да запазим спокойствие, ако е възможно да се върнем по обратния път, ако не - да потърсим помощ от ПСС. От скоро ПСС има и мобилно безплатно приложение, което може да даде точните ни GPS координати на спасителите.

Преди да тръгнем в планината е важно да разучим добре маршрута, по който тръгваме и след това да подготвим необходимата екипировка. При зимни условия е много важно да имаме топли дрехи и добри обувки. Котките и ледокопът, пък са задължителни при предвижване при зимни условия, особено във високата планина. „Нашите туристи и планинари нямат навика да носят котки и ледокоп, но те се необходими във високата планина, защото вече имахме няколко случая на подхлъзвания, които довеждат до сериозни травми”, обясни Марков.

Според него най-голямата опасност, която взема и най-много жертви през зимата в планината е лавината. „Това са снежни маси, които се спускат с голяма скорост и затрупват туристи или скиори. Друга голяма опасност е измръзването или ниските температури, които довеждат много често до измръзване, преохлаждане и дори в някои случаи до т.нар. „бяла” смърт, при която туристите или скиорите загиват”, уточни директорът на ПСС. По данни на ПСС към момента няма предпоставки за лавини, а снежната покривка все още е малка - от 10, 20 до 30 см. Марков е категоричен, че най-опасни са високите части на Рила и Пирин, тъй като те са най-високите ни планини, с най-стръмни склонове. Опасна е и Стара планина - в района на връх Ботев. Освен стръмните склонове, там времето се разваля много често, температурите падат бързо, често има и силен ураганен вятър. От друга страна, според директора на ПСС туристите, особено софиянци, трябва да знаят, че Витоша, въпреки че е парк и е съвсем близко до София, е доста опасна.

Неслучайно, Черни връх се казва черни, защото там много често времето е много лошо, духат силни ветрове, има мъгли и трябва да се внимава много, добави той. За да няма много случаи на изгубени туристи и през този зимен сезон, от ПСС съветват преди да тръгнем в планината, предварително добре да проучим маршрута, да се запознаем с него по карта и от хора, които са минавали вече по него. Преди да тръгнем е важно да информираме и роднини, приятели или хижари в коя посока тръгваме, за да може ПСС да има повече информация за района, в който сме, ако се наложи. Става ясно, че планинската застраховка често се пренебрегва. „Важно е планинарите да си правят планинска застраховка, тъй като планинското спасяване е скъпоструваща дейност, харчат се много средства, а в някои акции те стигат до хиляди левове. За да можем да бъдем ефективни и да оказваме помощ, трябва да възстановяваме тези разходи.

Застраховката не е никак скъпа и може да помогне на туристите, за да нямат неприятности след това, ако се наложи да плащат за оказване на помощ”, съветва Радко Марков. Според него винаги ще има скиори - т.нар. фрийрайдъри, които обичат да се пързалят по необработени стръмни склонове. „Такива хора ги има по цял свят и при нас ще ги има. Това е приятно изживяване, но те трябва предварително много внимателно да проучват склоновете и снежната покривка, защото там опасността от лавини е много голяма”, добави Марков. ПСС е готова да оказва помощ на пострадалите и през 2016 г. Подготвени сме за сезона, така че, когато се наложи и бъдем потърсени, винаги се отзоваваме, каза още той. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване