01/04/16 06:21
(http://www.klassa.bg/)

Българските корпоративни лидери на 2015 г.

 Най-големият сред гигантите

Класацията на най-големите компании в България "Капитал 100" традиционно се оглавява от "Лукойл Нефтохим Бургас". Изминалата 2015 г. не беше изключение, въпреки че през последните две години бизнесът на петролното дружество се свива. За 2014 г. приходите му, на базата на които се изготвя и подреждането на корпоративните гиганти в класацията, намаляват до 6.5 млрд. лв. в сравнение със 7.6 млрд. лв. година по-рано. Зад спада стои най-вече понижаването на цените на горивата в световен мащаб (през 2014 г. цената на петрола падна с над 40%), което изтри общо около 1.5 млрд. лв. от приходите на най-големите български компании в сектора.

През май бургаската рафинерия, която е част от управляваната от президента Вагит Алекперов руска група "Лукойл", завърши най-голямата чужда инвестиция в България – комплекс за преработване на тежки остатъци, в чието изграждане са вложени 1.5 млрд. лв.

Като цяло общите приходи на дружествата от топ 100% се свиха с 2.5%, но резултатите на най-динамичните 50 компании бяха още по-добри и в сравнение с предходната година – през 2014 г. бизнесът на най-бързорастящите се увеличи с 51% при 43% година по-рано. Шампион сред тях въпреки трудната среда в енергийния сектор е търговецът на електроенергия "Ес И И пауър трейдинг", чиито приходи за годината са се повишили с внушителните 225% до 88 млн. лв.

В подреждането за най-голяма печалба традиционно изненади няма и челните позиции са за холдингови компании. За поредна година лидер е Българският енергиен холдинг (БЕХ), чиято неконсолидирана печалба за 2014 г. е 266 млн. лв. В челото на класацията по активи също няма промяна – номер едно за пореден път е Националната електрическа компания, която управлява активи на обща стойност 5.1 млрд. лв.

Тодор Кавръков

Фотограф: НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Най-динамичните сред малките 

Асеновградската "Машин комерс" е тазгодишният лидер в класацията на най-динамично развиващите се малки и средни български компании "Гепард". Предприятието е успяло да повиши приходите си за 2014 г. с 1127.56% до 4.3 млн. лв., а по думите на управителя му Тодор Кавръков, който прие наградата за водещата позиция в подреждането, големият растеж е резултат "изцяло на инвестициите, които правим, и спечелените нови поръчки". "Машин комерс" е търговското дружество на друг от "гепардите" на изминалата година – базираната също в Асеновград компания "Милко", която произвежда високотехнологични металорежещи машини за металургията и оръжейната промишленост и която заема престижната 13-а позиция в класацията с ръст на приходите си от 387%. Собственик на двете фирми е българският гражданин от ливански произход Абдул Карим Мохамад Хассун.

Второто място в класацията, която се изготвя на базата на постигнатия от малките и средните компании в страната ръст на приходите за 2014 г., е за базираната в Несебър "Мъркюри дивелъпмънтс". Нейната дейност е в сферата на туризма, като за 2014 г. бизнесът й е пораснал 950.63% до 5.8 млн. лв.

Челната тройка в подреждането, което тази година включва над 1500 предприятия, отчели ръст на приходите си в поне две поредни години, се допълва от казанлъшката "Фригокооп". Тя се занимава с превоз на лесно развалящи се плодове и зеленчуци и през 2014 г. е реализирала приходи в размер на 7.3 млн. лв., което е с 906.8% повече спрямо година по-рано.

Начело на подреждането по рентабилност е производителят на електроенергия "БАД гранитоид". Постигнатата от него норма на печалба за годината е 68.55 стотинки на всеки лев приходи, а общият финансов резултат е 8.2 млн. лв.

Валери Мектупчиян

Фотограф: НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Лидерът на борсата 

Само две години след излизането си на борсата куриерската компания "Спиди" вече е начело на класацията К50 на "Капитал". Тя подрежда най-добрите публични дружества според няколко критерия, сред които общият обем и годишният ръст на реализираните от тях приходи за 2014 г., пазарната им капитализация, ликвидността и маржът на печалбата. Изминалата година беше поредната силна в развитието на куриерското дружество, което придоби от френската GeoPost 100% от "Геопост България" и румънската DPD. Продавачът от своя страна стана вторият по големина акционер в "Спиди", като купи 25% дял в компанията чрез увеличение на капитала. Основен акционер на "Спиди груп" с 66.11% е Валери Мектупчиян, а останалите близо 10% са свободно търгувани. Сделката с GeoPost сложи началото и на стратегическо партньорство между двете дружества, които възнамеряват заедно да разширяват дейността си на Балканите.

През 2014 г. пазарната капитализация на "Спиди" се увеличи от 97.8 на 158.9 млн. лв. миналата година, а ликвидността й се подобри над два пъти. Приходите за годината са 81.3 млн. лв., като нарастват с 22.02% на годишна база, а печалбата расте с 9.35% до 9.7 млн. лв.

Начело в подреждането по общи приходи сред компаниите на борсата остава "Химимпорт", чийто оборот за 2014 г. е 1.87 млрд. лв., или 12.18% повече спрямо 2013 г. С най-голяма печалба за изминалата година е друг холдинг – "Златен лев", който отчита общ финансов резултат от 4.15 млн. лв. при загуба от 310 хил. лв. година по-рано. Компанията с най-голяма пазарна капитализация към края на 2014 г. е фармацевтичната "Софарма" с оценка от 512.2 млн. лв.

Виолина Маринова

Фотограф: НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Водачът в банковия сектор

В турбулентната за финансовата система 2014 г., белязана от колапса на Корпоративна търговска банка (КТБ), за трета поредна година управляваната от Виолина Маринова Банка ДСК остава начело на годишната класация на К10. За подреждането на финансовите институции "Капитал" използва собствена методология, която включва различни показатели, разделени в четири групи – стабилност и риск, ефективност и рентабилност, устойчивост и динамика, размер. Всички те участват с различно тегло при изчисляването на крайния резултат, като се отчита както доколко е значим съответният показател, така и доколко в практиката той бива изкривен от еднократни ефекти или счетоводна политика.

В отделните подкатегории през 2014 г. водачи са съответно Уникредит Булбанк за "Стабилност и риск", Ти Би Ай банк за "Ефективност и рентабилност" и Прокредит банк (България) за "Устойчивост и динамика".

Извън общото класиране на банките "Капитал" подрежда и клоновете на чуждестранните финансови институции в страната. За целта се използва същата методология, но с леки изменения, които произтичат от факта, че клоновете нямат обособен капитал. Лидер сред клоновете в тазгодишното издание на "К10" е клонът на ING Bank, която заема водещите позиции и в трите подкатегории – за стабилност, за устойчивост и за ефективност.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване