01/04/16 05:44
(http://www.klassa.bg/)

Вигенин шампион по воаяжи в чужбина

 

Парламентът се бръкнал най-много за командировките на Румен Йончев

Първенец по командировки в чужбина сред всички народни представители е бившият външен министър и настоящ депутат от БСП Кристиян Вигенин. Това показват данни на Народното събрание от справка за отчетените разходи за служебни пътувания на народните представители в чужбина в периода от 27 октомври 2014 година до 1 декември 2015 година.

От началото на работата на 43-тото НС социалистът е пътувал точно 22 пъти зад граница за сметката на парламента. Той е посещавал основно няколко европейски столици, сред които Брюксел, Рим, Берлин, Будапеща, Мадрид, Лондон, Кишинев, Киев и Сараево, предимно по повод на заседания на Партията на европейските социалисти. Едва 8 пъти Вигенин е пътувал за сметка на бюджета на парламента в качеството си на редови депутат. Ексминистъртът е посетил и Улан Батор в Монголия, където е взел участие в есенната сесия на Парламентарната Асамблея на най-голямата световна междуправителствена организация в областта на сигурността Организацията за сигурност и сътрудничество на Европа. За командировките на социалиста парламентът се е бръкнал с 13 873 лв.

Най-скъпо пък са ни излезли командировките на народния представител от БДЦ Румен Йончев - 27 762 лв. Той е излизал зад граница 15 пъти. Йончев е обиколил четири френски града - Париж, Марсилия, Брест и Лориент. Пътувал и до САЩ, Норвегия и Армения. Сред топ пътешествениците на разноските на държавата се нарежда и зам.-председателят на парламента от ГЕРБ Димитър Главчев, който е бил на командировки извън границите на България 12 пъти, както и зам.-шефът на външна комисия Борис Станимиров от Реформаторския блок, който е бил на работни посещения точно 11 пъти от началото на мандата на настоящия парламент.

Изчисленията показват, че за малко повече от година и половина, откакто са започнали работа, депутатите са пропътували приблизително 1 700 000 километра. Това се равнява на около 42 обиколки на Екватора, който е с дължина 40 075 км. Родните избраници са напускали границите на страната ни точно 402 пъти. Сред най-предпочитаните от тях дестинации са Брюксел, Париж и Виена, а сред най-далечните са Вашингтон, Ню Йорк, Хюстън, Сеул, Токио, Шанхай, Суджоу и Пекин. Най-много работни посещения - точно127 на брой, са направени от депутатите от ГЕРБ. Те са похарчили и най-голямата сума от всички парламентарни групи за своите командировки – общо 224,484 лв., което е нормално, тъй като това е и най-многобройната парламентарна група.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване