01/04/16 08:45
(http://www.dnevnik.bg/)

Проблемът с газа беше заговор срещу правителството, обяви Борисов


Проблемът с газа е заговор срещу правителството, а обясненията на "Овъргаз" за него са нагли, обобщи днес в интервю по Би Ти Ви премиерът Бойко Борисов. Той показа част от търговския договор на доставчика на синьо гориво и "Газпром", в който за първите месеци на годината не са заявени количества газ.

Борисов уточни, че в случая Русия няма никаква вина. От "Овъргаз мрежи" пък пуснали чак на 31 декември следобяд молба за гарантиране на доставките през "Булгаргаз". "Обръщат се с молба, това крадене на бизнес ли е?", попита риторично премиерът.

Според Борисов, ако на Нова година хората, ползващи газ са били останали на студено, те са щели да псуват него, а не "Овъргаз". При спиране на доставките на газ и последвалото прехвърляне на хиляди хора на отопление на ток, пък щяло да последва срив на енергийната система на страната.

Борисов уточни, че държавата е имала резервен план, за да не се стигне до спиране на доставките на газ, като на първо време щял да се ползва газ от хранилището в Чирен, а след това да се вземе и от транзитния, идващ от Русия.

Последвалите коментари за случилото се Борисов определи, като брутални и нечестни. Той уточни, че до този момент има добри, колегиални отношения със Сашо Дончев, собственикът на "Овъргаз".

В отговор на въпрос, Борисов каза, че няма любими бизнесмени на властта, но всеки, които има неуспехи в бизнеса, си търси оправдание с правителството. Премиерът посочи още, че случаят не заплашва отношенията с Русия.

Като знак за обичта на Путин към България определи премиерът факта, че на календара на руския президент за 2016 година, присъства негова снимка, с подареното му от Борисов куче. Борисов изрази мнени, че изборът на снимката не е случаен, а в Русия са разбрали, че България е прогнозируема и спазва всички правила.

Борисов призова медиите да намалят и натиска към отговорните за пътната поддръжка служби да почистят бързо до асфалт настилките. Според него предвид времето те са се справили добре.

Премиерът посочи, че бързото почистване до аслафт е свързано с по-масово използване на сол и луга, "която разваля обувките и колите на хората и замърсява природата". Бойко Борисов допълни, че е гледал репортажи от САЩ, на които не видял, дори една партина да има направена. Той изрази мнение, че е нормално да има проблеми с трафика, при големия брой автомобли и автобуси, които са пътували вчера.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване