01/04/16 05:22
(http://pik.bg)

Снеговалежът в Кюстендилска област продължава, пътищата са проходими при зимни условия

Снеговалежът в Кюстендилска област продължава, пътищата са проходими при зимни условия

Проходими при зимни условия са пътищата на територията на Кюстендилска област. Това съобщи за Радио „Фокус – Кюстендил дежурният в Областно пътно управление. Пътните настилки са заснежени, мокри и хлъзгави. През целия ден снегопочистващите фирми извършват обработка на републиканската пътна мрежа, както и на общинските пътища. Главните артерии са третирани със смеси против заледяване, във високите части е извършено и опесъчаване. Интензивен е трафикът по автомагистрала „Струма” и главен път Е-79. По тях също има заснежени и хлъзгави участъци. Натоварено е движението и по пътя Кюстендил -София. Към този час движението в посока ГКПП – „Гюешево” се извършва без ограничения за моторните превозни средства, но по пътя в Осоговска планина продължава да вали обилен сняг, поради което водачите трябва да се движат с повишено внимание. Обстановката на пункта е нормална, няма затруднения при обработката на моторни превозни средства и тяхното преминаване, нито образували се опашки от чакащи автомобили.
От 5 до 10 сантиметра е новата снежна покривка в Кюстендилска област. Не са въвеждани временни ограничения за движението на моторни превозни средства. В Кюстендил продължава да вали сняг, по-слаб е валежът в Дупница и района на Рилски манастир. В Осоговска планина снежната покривка достига до 10 сантиметра. Улиците в Кюстендил са заснежени, след сутрешната обработка не е извършвана нова. Заснежени са тротоарите и пешеходните алеи. 
Пътищата в Кюстендилска област се почистват съобразно нивата за зимно поддържане. Републиканската пътна мрежа е разделена на няколко нива, в съответствие със степента на натовареност и движението. Пътищата от първо ниво се почистват до 2 часа и максимална дебелина на снежната покривка от 3 сантиметра. Тук спадат пътищата Кюстендил – София, Кюстендил – Дупница, Дупница – Самоков, Е-79 и автомагистрала „Струма”. Останалите републикански пътища попадат в нивата за почистване от 5 до 8 часа, след приключване на снеговалежа. Определени са и няколко критични участъка при снеговалеж – „Дервена”, „Черна нива”, „Коняво”, Шарков чифлик и пътят към Самоков, за които са набелязани допълнителни мерки. 
Има координация между автомобилната администрация и „Пътна полиция” относно зимната обстановка. Двете служби са докладвали за създадената отлична комуникация относно мерките за пътна безопасност в дните с усложнена зимна обстановка. В случай на необходимост служители на двете структури ще осъществят контрол върху движението на тежкотоварните автомобили. Това включва ограничения при движението, изисквания за вериги или използването на обходни маршрути и изчакване на определени места.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване