01/04/16 20:40
(http://www.klassa.bg/)

Технологичните компании ще генерират 11% от БВП

 Над 10 хиляди компании от 12-те сектора на информационните и комуникационните технологии (ICT индустрията) в България ще генерират приблизително 5,5 млрд. долара приходи през 2016 г. Това ще е 11 на сто от БВП и ръст на годишна база от около 5%, прогнозира независима консултантска агенция.

Най-добри шансове за ръст ще има в развитието на програмните продукти, доставчиците на телеком оборудване, IT дистрибуцията и контактните центрове.

През 2016 година телеком бизнесът в страната ще стабилизира приходите си и вероятно най-сетне да има лек ръст, допълнително стимулиран от смяната на собствеността в БТК (Vivacom) и „Близу медия енд броудбенд”, сочат прогнозите на независимата агенция.

През тази година с по-висок темп ще се развиват т.нар. облачни технологии, мобилните приложения, електронните магазини и бизнес софтуерът.

Анализаторите очакват утвърждаване на водещата позиция на смартфоните в сегмента на търговия с мобилни устройства, забавянето на продажбите на таблети и връщането на лаптопа като генератор на PC индустрията. През тази година ще се подобри и бизнесът с мрежовите технологии на всички нива - както на пасивно, така и на активно оборудване.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване