01/04/16 20:50
(http://www.klassa.bg/)

Янис Варуфакис основава лява партия в Берлин

 Бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис основава ново политическо движение в Берлин. Новото формирование ще се казва „Движение Демокрация в Европа 2025“, или DiEM25, и ще бъде представено в берлинския театър Volksbuehne на 9 февруари. По думите на Варуфакис това ще е ляв паневропейски съюз, който си поставя за цел да демократизира Европа и да спре растящата ѝ фрагментация. Той обяснява, че новото движение ще е „трета алтернатива между фалшивата стратегия за капсулиране в пашкула на националните държави“ и неправилния курс „на подчинение на антидемократичните институции на ЕС“. Движението ще бъде базирано на радикален интернационализъм, като предимството му е в това, че ще бъде създадено първо на европейско ниво, а след това ще навлиза в националните политически системи, посочва Варуфакис.

2016-а ще бъде годината, в която да пуснем корени във всеки малък и голям град, във всяка европейска държава. Това е наистина утопично начинание, казва още той.

Варуфакис подаде оставка през юли м.г., след като гърците казаха „Не“ на споразумение с кредиторите.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване