01/05/16 05:58
(http://www.klassa.bg/)

Иран и Саудитска Арабия прекъснаха дипломатически отношения

 Напрежението между Саудитска Арабия и Иран доведе до мащабна дипломатическа криза в района на Близкия изток, която може да прерасне и в икономическа. Рияд прекъсна дипломатическите си отношения с Техеран и даде на иранските дипломати два дни да напуснат страната. Причината за ескалацията е остър конфликт във връзка с екзекуцията на известния шиитски духовник Шейх Нимр ал Нимр от саудитците. Той беше последван от щурм от демонстранти на саудитското посолство в Техеран, пише ВВС.

Иран обвинява Саудитска Арабия в провокирането на напрежение в региона, а двете страни са съответно ключовите сунитски и шиитски сили и подкрепят противникови страни в конфликтите в Сирия и Йемен.

Късно в понеделник стана известно, че Саудитска Арабия смята също така да спре въздушния трафик между двете страни, да прекрати търговските връзки и да забрани на гражданите си да пътуват до Иран. Това са заявили от саудитското външно министерство пред Reuters. Иранските поклонници все още ще са добре дошли в Мека и Медина, но Техеран трябва да се държи "нормално" и да уважава международните норми, преди отношенията да бъдат възстановени, заявил външният министър на Саудитска Арабия Адел ал-Джубер.

В понеделник Бахрейн и Судан също обявиха, че прекъсват дипломатическите си връзки с Иран, а Обединените арабски емирства решиха да ограничат дипломатическото си представителство в Техеран и да намалят броя на иранските дипломати в страната.

В резултат на напрежението цените на петрола се повишиха с над 3% на азиатските пазари. Към обяд ръстът се успокои до около 1%, но следобед нефтът отново поскъпна и към 16.30 часа сорт брент се търгуваше за 38.74 долара за барел, което е повишение от 2.84%, а цената на американския лек петрол се повиши с 2%, до 37.79 долара.
Wall Street Journal отбелязва, че дипломатическият разрив между Иран и Саудитска Арабия може да затрудни усилията на Организацията на страните - износителки на петрол, за успокоение на петролните пазари, когато Иран започне да изнася до 1 млн. барела суров петрол на ден, след като бъдат вдигнати санкциите. Това се очаква да стане в началото на тази година.

Покачване на напрежението

Бахрейн обвинява Иран в "увеличаваща се, скандална и опасна намеса" във вътрешните работи на страните от Персийския залив и на арабските държави. Според него атаката по саудитското посолство е част от "един много опасен модел на сектантски политики, срещу които трябва да се изправим, за да запазим сигурността и стабилността в целия регион". Връзките между Иран и Бахрейн са сложни, като влияние оказват много от същите фактори, които изострят саудитско-иранските отношения. Бахрейн е обект на вътрешно напрежение и се твърди, че зад това стои Иран. Залезът на Ирак на Саддам Хюсеин, който винаги е бил като арабска противотежест на Техеран, доведе до нарастване на ролята на Иран, което се възприема като заплаха от страните от Персийския залив. Ядрената сделка с Техеран също е чувствителна тема за региона, както и войната в Сирия, в която арабите от Залива и Иран заемат различни страни.

Опасенията сега са, че сектантското противопоставяне може да се увеличи заради екзекуцията в Саудитска Арабия на шейх Нимр ал Нимр и още 46 души в събота, след като бяха осъдени за тероризъм. В понеделник имаше взривове в две сунитски джамии в Ирак, а един имам беше убит. Това е най-сериозният срив в отношенията между близкоизточните сили от почти три десетилетия и рискът от задълбочаване на конфликтите в целия и без това нестабилен регион се увеличава, пише Bloomberg. Вероятно ще се подкопаят още повече усилията за прекратяване на сирийската война, в която Саудитска Арабия подкрепя сунитските милиции, а Иран – режима на президента Башар ал Асад.

"Иран сега на практика е изолиран регионално. Той ще бъде основно пострадал от тази изолация. Иранците се надяваха да се реинтегрират на световната сцена с ядрената сделка, а всъщност направиха точно обратното", казва Ганем Нусейбе от базираната в Лондон консултантска фирма Cornerstone Global Associates.

"От инвестиционна гледна точка това е лоша новина. Хората искаха реактивиране на диалога между саудитците и иранците и успокояване на напрежението. Но е ясно, че това няма да се случи за известно време", твърди Джихад Азур, вицепрезидент на консултантската фирма Booz & Co. в Бейрут.

Взаимни обвинения

Иранското външно министерство обвини саудитците, че "продължават политиката на увеличаващо се напрежение и сблъсъци в региона". Според него "Саудитска Арабия вижда не само своите интереси, но и своето съществуване в преследването на кризи и конфронтации и в опити да разреши вътрешните си проблеми, като ги изнася навън". Техеран заяви, че Рияд ще загуби от прекъсването на дипломатическите отношения, и го обвини в "прибързани и нелогични действия".

Саудитското външно министерство пък обвини Иран, че "разпространява оръжия и терористични клетки в региона". Според него "иранската история е пълна с негативни намеси и враждебност по арабските теми и винаги е придружавана от разрушения".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване