01/05/16 11:58
(http://www.dnevnik.bg/)

Кувейт отзова посланика си от Иран


Кувейт отзова посланика си в Иран във вторник, съобщи държавната информационна агенция KUNA, цитирана от "Ройтерс".  Това е поредната страна от региона – след Саудитска Арабия и Бахрейн – която втвърдява дипломатическия тон към Техеран, след като в неделя демонстранти в иранската столица подпалиха посолството на Саудитска Арабия.

"Официален източник от министерството на външните работи на Кувейт съобщи, че ведомството е отзовало посланика на страната от Ислямска република Иран във вторник сутринта – 5 януари 2016 г. - на фона на нападенията, извършени от тълпи демонстранти", съобщава агенцията.

Протестите в Иран започнаха, след като в събота Саудитска Арабия екзекутира известния шиитски проповедник Нимр ал Нимр, обвинен в тероризъм. Това отприщи гнева на мюсюлманите шиити в региона и така се стигна до подпалването на посолството на Саудитска Арабия в Техеран. След нападението Рияд скъса дипломатическите си отношения с Иран, прекрати търговските отношения и въздушния трафик с Ислямската република и забрани на гражданите си да посещават Иран.

Вчера външният министър на Саудитска Арабия Адел ал Джубейр заяви в интервю за "Ройтерс", че страната му трябва да реагира на "иранската агресия" и обвини Ислямската република в изпращането на бойци в страните от Персийския залив и в планирането на нападения в кралството и неговите съседи.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване