01/05/16 09:47
(http://www.dnevnik.bg/)

Петролът леко поскъпна на пазарите в Азия заради напрежението в Близкия Изток


Цените на петрола и тази сутрин леко се повишиха на пазарите в Азия, докато инвеститорите се опитват да разгадаят дългосрочните ефекти от конфликта между Саудитска Арабия и Иран. Очаква се покачването да бъде ограничено заради прекомерното предлагане в световен мащаб и проблемите на китайската икономика, предаде Франс прес.

Американският лек суров петрол с доставка през февруари поскъпна с 25 цента до 37.01 долара за барел в азиатската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса.

Сортът брент от Северно море, чиято цена е референтна за европейския пазар, също с доставка през февруари, повиши цента си с 24 цента до 37.46 долара за барел.

Снощи петролът, който през деня отново поскъпваше в Азия, приключи търговията в Ню Йорк със спад на котировките, след като мрачното настроение на пазара, дължащо се на свръхпроизводството в света, надделя над опасенията, предизвикани от изострянето на напрежението между Рияд и Техеран.

Саудитска Арабия е най-големият производител от Организацията на страните - износителки на петрол (ОПЕК), в която Иран също е важен член. Някои инвеститори се безпокоят, че двустранното напрежение ще наруши доставките на суровината, припомня АФП.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване