01/05/16 12:38
(http://www.dnevnik.bg/)

Премиерът се надява растежът да достигне 4.5% през 2016 г.


Растежът на икономиката от 3% не ни задоволява и истински се надявам през новата година да отидем на 4.5%, коментира премиерът Бойко Борисов, цитиран от БТА, пред  представители на бизнеса. Бюджетът за тази година е разчетен при растеж от 2.1%.

При връчването на първите договори за подобряване на капацитета на малките и средните предприятия с финансиране на оперативната програма  "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 г., Борисов подчерта, че ускоряването на икономическия растеж зависи от предприемачите, които с еврофинансирането ще създават работни места, ще повишат конкурентоспособността и износа. 

"Поздравявам ви за това, че сте дошли да си вземете безвъзмездно пари, защото ми е омръзнало от хора, които само се оплакват. Над 1 млрд. лв. стоят, трябва да изготвите проекти и да дойдете да си вземете безвъзмездните пари. Днес над 116 млн. живи пари влизат в малките и средния бизнес", каза Борисов и пожела на бенефициентите да похарчат парите по най-добрия начин - за иновации и конкурентоспособност. 

Премиерът благодари на Европейската комисия, на министерствата, общините и администрацията за усилията да  не бъдат загубени пари от приключилия окончателно в края на миналата година първи програмен период. Той припомни, че преди няколко години процентът на изпълнение по оперативните програми е бил около 40%, като най-оптимистичният вариант е предвиждал 81-82 процента усвояване, докато сега страната отчита 95-96% като в земеделието са усвоени 99%. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване