01/05/16 11:46
(http://www.dnevnik.bg/)

Съденият за военни престъпления Воислав Шешел подкрепи Тръмп за президент на САЩ


"Призовавам братята сърби, които живеят в САЩ да окажат силна подкрепа на кандидата на Републиканската партия Доналд Тръмп на предстоящите президентски избори" - това написа Воислав Шешел в профила си в социалната мрежа туитър в неделя.

Позивам браћу Србе који живе у САД да на наредним председничким изборима свим својим снагама подрже републиканског кандидата Доналда Трампа.

— Војислав Шешељ (@predsednikSRS) January 3, 2016

Както милиардерът Тръмп, така и лидерът на Сръбската радикална партия Шешел, който е и съден за военни престъпления в Босна, Хърватия и Сърбия, са критикувани заради антимюсюлманските си послания.


През декември Тръмп предизвика скандал с призива си Съединените щати да затворят границите си за всички мюсюлмани. От своя страна Шешел често е обвиняван в разпалване на етиническа омраза, а през 2013 г. обяви, че Босна е "несъмнено сръбска".

"Ако мюсюлманските фундаменталисти не харесват това, нека си съберат багажа и напуснат", заяви той.

В САЩ живеят около един милион американски сърби, като най-голямата диаспора е в Чикаго.

През ноември 2014 г. Шешел се върна в Сърбия, след като Международния наказателен трибунал в Хага му позволи да се лекува от рак в родината си. Оттогава той ръководи редица националистически протести и скандални му изказвания не са рядкост.



Шешел отказва да се върне в съда доброволно, а съдът все още не е намерил механизъм, с който да принуди сръбското правителство да го изпрати обратно в Хага.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване