01/06/16 11:46
(http://www.dnevnik.bg/)

Енергийният регулатор започна проверка на "Овергаз"


Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) започна извънредна проверка на изпълнението на лицензионните задължения и финансовото състояние на "Овергаз Мрежи" АД, съобщиха от регулатора.

Причината е спирането на доставките на природен газ от руската "Газпром експорт" към "Овергаз инк" от 1 януари 2016 г. и последвалото прехвърляне на снабдяването на клиентите на "Овергаз" към държавната "Булгаргаз".  

Заповедта за проверката е на председателя на КЕВР Иван Иванов. 

На 4 и 5 януари КЕВР е извикала за обяснения представители на ръководствата на "Булгаргаз" ЕАД и на "Овергаз Мрежи" АД. Членовете на регулатора са били информирани за постигнатата договореност между двете компании, която гарантира непрекъснатост на доставките на природен газ за крайните битови и стопански потребители на "Овергаз Мрежи" АД, се посочва в съобщението.

На проведените срещи регулаторът е оценил високо положените усилия от страна на Българския енергиен холдинг и дъщерните му  "Булгаргаз" ЕАД и "Булгартрансгаз" ЕАД, както  и на "Овергаз Мрежи" АД за разрешаване на възникналия проблем.

По настояване на КЕВР "Булгаргаз" и "Овергаз Мрежи" са поели ангажимент да информират регулатора при всяка промяна на ситуацията.

В случай на възникнала необходимост, Комисията за енергийно и водно регулиране има готовност да изпълни функциите си съгласно действащото законодателство, в рамките на своята компетентност, завършва съобщението.

В края на декември 2015 г. държавата алармира, че руската "Газпром експорт"  планира да спре да изпълнява заявките на "Овергаз инк", в която е акционер. Според самата "Овергаз" ситуацията е обичайна, няма спиране на доставките, непотвърдени количества е имало и преди, а след това са били оформяни със задна дата. В компанията подозират, че нервността на държавата, която извади проблема в публичното пространство, е свързана с това, че част от клиентите на "Булгаргаз" са преминали към "Овергаз". Според държавните дружества обаче частната компания се е забавила критично и е поискала помощ в последния възможен момент - на 31 декември вечерта, което е в противоречие с добрата практика. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване