01/06/16 06:45
(http://www.dnevnik.bg/)

На Богоявление християните честват кръщението на Исус


На 6 януари църквата чества един от дванадесетте Господски и Богородични празници, известен като Кръщение Господне, Богоявление или Йордановден. Той е третият по значимост християнски празник след рождеството и възкресението на Исус.

Богоявление се нарича, защото за първи път при кръщението на спасителя Бог се открива на света в своите три неразделни лица: Отец, Син и Дух Свети, напомнят от Светия синод. Това ясно е изразено в тропара на деня: "Когато Ти, Господи, се кръщаваше в Йордан, откри се поклонението на Света Троица; защото гласът на Отца свидетелстваше за Тебе, като Те наричаше възлюбен Син, а Духът във вид на гълъб потвърждаваше верността на тия думи. Христе Боже, който си се явил и си просветил света, слава Тебе".

Според народното поверие през нощта срещу Богоявление небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава спира водата, пречиства се, след което придобива голяма сила. Затова денят е известен още като Водици и Водокръщи.



Традицията повелява всички да участват в освещаването на водата, когато след празнична черковна служба свещеникът хвърля светия кръст във водата. Млади мъже се хвърлят въпреки студа и ниската температура и изваждат кръста от водата. Който го извади, бива честит и здрав през цялата година.

Традиционният Богоявленски водосвет и освещаването на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия ще бъде пред паметника на незнайния воин в София и ще бъде отслужен от патриарх Неофит в 11 часа, съобщиха от Синода. Преди това главата на Българската православна църква ще оглави празничната света литургия в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".



На церемонията ще присъстват президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Росен Плевнелиев, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министри и депутати. Държавният глава ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще положи венец пред паметника на незнайния воин.

В 13 часа ще бъде отслужен и традиционният водосвет до езерото в ж.к. "Дружба" в столицата, след което ще бъде проведен ритуалът на изваждане на Светия кръст от водите на езерото. Водосветът ще бъде отслужен от Негово Преосвещенство Григорий - викарен епископ на Софийската митрополия, ще присъства и кметът Йорданка Фандъкова.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване