01/06/16 21:32
(http://pik.bg)

ПИК TV: Арменците отбелязват Коледа

ПИК TV: Арменците отбелязват Коледа

Да бъде успешна и благодатна, да бъде мирна, тиха и спокойна новата 2016 г. и Рождество Христово да ни донесе повече щастие и повече усмивки по лицата и радост в сърцата. Това пожела по повод арменската Коледа протойерей Кусан Хадавян, от Арменската апостолическа православна църква "Св. Богородица".

Искам да пожелая не само на арменците, но и на целокупния български народ по повод този най-светъл и радостен християнски празник първо крепко здраве, защото то е важен залог за щастието. Естествено желая и успехи в работата.

Рождество Христово е един от най-светите празници и за Арменската православна апостолическа църква. Нашата църква си има своите особености като това, че католиците и православните посрещат Рождество Христово на 25 декември, докато ние всяка година празнуваме на 5-ти Бъдни вечер, а на 6-ти Рождество Христово.

До 334 г. всички църкви са празнували след нова година Рождеството, но след това Римокатолическата църква се връща на датата 25 декември, защото на тази дата древните езичници са почитали бога на слънцето Митра, за да могат новопокръстените християни по-лесно да се приобщят към новата християнска религия някои празници стават християнски.

По подобие на католиците и други християнски църкви приемат датата 25 декември за дата на Рождество Христово.

От днес на обяд ние излизаме и от коледния пост, който при нас арменците започва от 29 декември и на 5 януари вечерта след приключването на вечерната литургия има непълно излизане от поста, а от днес може да се похапва и месо.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване