01/06/16 07:02
(http://www.klassa.bg/)

Хамелеон изстрелва езика си със скорост 2590.8 метра в секунда

  Ученият Кристофър Андерсън изследва начина на хранене и поведението на хамелеоните. Това може не звучи впечатляващо, особено ако не сте наблюдавали хранещ се хамелеон, пише The New York Times. 
Гущерите, известни най-вече със способността да променят цвета си, за се сливат с околната среда, изстрелват дълъг, лепкав език към плячката си подобно на някои жаби и саламандри. Това е едно от действията, които бихме могли да наблюдаваме отново и отново, особено на забавен кадър, и точно това прави д-р Андерсън от Университета Браун в САЩ. При предишни проучвания той е забелязал, че колкото по-малък е един хамелеон, толкова по-голям е апаратът на езика му. Той се състои от език, мускул и кост и позволява на хамелеона да съхранява енергия като свит лък и да изстрелва езика си като стрела. 
Хамелеоните изстрелват езика си на разстояние до два и половина пъти дължината на тялото. Най-малкият хамелеон, който д-р Андерсън е тествал - Rhampholeon spinosus, не само разтяга езика си най-много. Това е движението с най-високо ускорение и сила сред всички движения, извършвани от влечуги, птици или бозайници. Скоростта е 2590.8 метра в секунда, което означава, че езикът издърпва приблизително 264 грама в секунда, а приложената сила е 14040 вата на килограм. 
Причината по-малките хамелеони да имат пропорционално по-големи и по-мощни хранителни апарати в сравнение с по-големите им братовчеди, посочва д-р Андерсън, вероятно се крие в метаболизма им. Като цяло малките животни имат по-бърз метаболизъм и се нуждаят от повече храна на килограм. Затова и им е необходим по-ефективно стрелящ език. 
Д-р Андерсън не е имал възможност да наблюдава най-малкия хамелеон в света, който живее в Мадагаскар, тъй като той е защитен вид и не може да се хваща и тества в лаборатория. Ученият се надява, че ще има възможност да го изследва в местообитанието му.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване