01/07/16 10:42
(http://pik.bg)

7 януари - Кървавата Коледа на българите в Македония

7 януари - Кървавата Коледа на българите в Македония

Кървавата Коледа (Кървавият Божич), така е известен геноцидът над българите в Македония, извършен в първите месеци, след като Югославската Комунистическа партия завзима властта на територията на бивша Кралска Югославия. Два-три месеца след като Югославската комунистическа партия идва на власт в Македония, тя взима тайно решение да бъде избит елитът на много народи, които са включени в Югославия. Репресиите срещу цвета на българската интелигенция във Вардарска Македония започват на 26 декември 1944 г. По заповед на Светозар Вукманович – Темпо в Дома на Армията в Скопие са избити 72 български офицери, командири на двата новосформирани македонски батальони, отказали да заминат да се бият за сърбите на Срем, защото искали да тръгнат към Солун и да освободят Егейска Македония. Тези офицери от новата „Македонска армия”, преди това обикновено служели в Българската армия през 1941-1944 в казармите на скопското кале, сега възстановено като Скопската-Българска крепост от средните векове, биват избити в подземията на казармите.През следващите дни в Скопското кале са избити над 1000 войници и фелдфебели.
На 7 януари 1945 г. – Коледа по стар стил, по пряко нареждане на Тито са избити над 1200 души по предварително подготвени списъци от Севтозар Вукманович – Темпо и Лазар Колишев – Лазо Колишевски. В Скопие са избити 63 души, във Велес – 54, в Куманово – 48, в Битоля – 36, в Щип – 77, край Владимирово, Беровско – 330. Над 700 души са избити в местността Седлото, между Охридското и Преспанското езеро по пътя към Отешево.
В концентрационен лагер е превърнат остров Голям град в Преспанското езеро, в който са избити няколко хиляди членове на ВМРО, включително и войводи на организацията, участвали в освободителните борби. 
Кървавата Коледа поставя началото на комунистическите репресии над българското население в Македония, при които по официални данни, са избити над 23 000 души, а повече от 130 000 души са изселени, въдворени за принудително заселване в други части на Югославия или са затваряни в концентрационните лагери – Ясеновац, Ямите, Голи Оток. В скопския затвор Идризово загиват над 4000 души, активни членове на ВМРО. 
800 членове на ВМРО са избити в лагера край Добой, Босна.
Кървавата коледа за българите в Македония e най-голямата трагедия в най-новата история на Югозападна България. По този начин перфидната политика на Югославската комунистическа партия е изпълнена - населението в Македония е лишено от своите водачи, които са от български произход. На власт идват полуграмотни или напълно неграмотни партизани и нелегални. Последователно са избити и тогавашното ръководство на Македонската комунистическа партия, тъй като те също са били изявени българи. Това са Методи Андонов – Ченто, Панко Брашнаров, Павел Шатев и др. и е заменено с послушно ръководство, което започва да слуша и да претворява в живота това, което казва Белград. Успехът на македонизма, който е промил мозъците на част от съвременното население от български произход в Македония, до голяма степен се дължи на това клане, което спокойно може да бъде наречено геноцид, тъй като българите в Македония, повечето от които с ниско образование и ниски социални слоеве, главно селяни и занаятчии, лесно стават плячка на македонизма.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване