01/07/16 17:26
(http://www.klassa.bg/)

Астрономи са засекли изригване на газ от черна дупка

 Астрономи са забелязвали две огромни вълни от газ, изхвърлени от черната дупка в средата на съседна галактика, пише BBC News. Изглежда струите от горещ газ, засечени в рентгенови изображения на телескопа Chandra на американската Национална космическа агенция (NASA), помитат по-студения водороден газ пред себе си. Гигантското изригване се случва в NGC 5194 - малка, пренебрегвана досега сестра на галактиката Водовъртеж, намираща се на 26 милиона светлинни години.
Откритието е драматичен пример за взаимодействието между свръхмасивна черна дупка и галактиката й. “Смятаме, че тази обратна връзка не позволява на галактиките да станат твърде големи,” казва Мари Мачанек от Центъра за астрофизика “Харвард-Смитсониън”. “В същото време обаче тя може да стои зад формирането на някои звезди. Това показва, че черните дупки могат да произвеждат, а не само да разрушват.”
Черните дупки са прочути с това, че поглъщат газ и звезди, но двете струи от материя са еквивалент на оригване след солидна порция храна, посочва екипът. Черната дупка в центъра на NGC 5194 вероятно се e “нагълтала” с газ, произведен при взаимодействието на малката галактика с голямата й спираловидна съседка. При навлизането на материята в черната дупка вероятно са се отделило огромно количество енергия, причинило изригването.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване