01/07/16 17:30
(http://www.klassa.bg/)

Виртуална реалност би могла да помага на астронавтите при дълги космически полети

 Слънчевата светлина, зеленината и свежият въздух са важни за психичното здраве на хората. За съжаление в Космоса няма гори и това е едно от предизвикателствата при дългите космически полети, пише Popular Science. Евентуален полет до Марс, например, би продължил приблизително две години и това би било време, през което астронавите няма да усетят слънчеви лъчи на кожата си или да се разходят по зелена поляна.
Бившият астронавт Джей Баки възнамерява да проучи дали виртуалната реалност може да даде решение на този проблем. Лекарят от Дартмут и екипът му са изпратили устройство Oculus Rift далече в Арктика, за да тестват дали досегът с природа чрез виртуална реалност може да помогне за подобряване на самочувствието и понижаване на нивата на стрес. Когато става въпрос за космически изследвания, „колкото повече средства се предоставят на хората, за да поддържат доброто си психично състояние, толкова по-успешна ще бъде експедицията,“ казва Баки.
Екипът му е изпратил шлема за виртуална реалност във военна база в Алърт, Канада. Намиращата се на 800 километра от Северния полюс база на канадската армия е най-северната постоянно обитавана точка на планетата. Там е тъмно и много студено. „Не е като да можеш да излезеш на разходка сред дърветата,“ отбелязва Баки.
След получаването на Oculus Rift обитателите на Алърт ще разполагат с две категории виртуални сценарии. Първата включва 360-градусова гледка - към плаж, към планините на Ню Хемпшир или към място в ирландската провинция, например. Гледката се базира на фотографии и изглежда съвсем реалистично, но наблюдаващият може да вижда обкръжението си само от едно място. За разлика, при втория сценарий наблюдателят може да се движи и изучава виртуалната среда.
Учените биха искали да разберат кой вид среда потребителите предпочитат и как виртуалната реалност се отразява на настроението им и на нивото на стрес. Експериментът ще продължи до месец март. При успех, екипът се надява да тества технологията на борда на Международната космическа станция.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване