01/07/16 07:03
(http://www.dnevnik.bg/)

Година след Je suis Charlie Франция е разединена


Днес една изплашена, разединена Франция отдава почит на жертвите от сатиричното списание "Шарли ебдо" и еврейския супермаркет в Париж.

След ислямистките атаки, които отнеха живота на 17 души между 7 и 9 януари миналата година, четири милиона французи излязоха на улиците, демонстрирайки със запалени свещи на 11 януари.

Но това единство скоро се пропука. След още по-кървавите атаки през ноември политиците се джафкат за националната сигурност, а антиимигрантската партия "Национален фронт" е по-силна отвсякога, пише агенция "Ройтерс".

Je suis Charlie (Аз съм Шарли) – предизвикателният изблик на солидарност, който се появи навсякъде веднага след убийствата, вече не се вижда.

"Събития като атаките през януари и ноември отприщват реакция на единство. Но това не е достатъчно, за да се преодолеят дълбоките различия", коментира Брис Тентюрие – директорът на социологическата агенция Ipsos.

Най-спорният момент е планът на правителството да отнеме френското гражданство на хората с двойно такова в случаи на тероризъм. Гласоподавателите одобрят идеята, но тя предизвика недоволство в Социалистическата партия и съюзниците ѝ.

Опонентите твърдят, че това ще раздели още повече и без това фрагментираното общество. Оланд настоява за подкрепа в името на националното единство.



Около 5% от французите на възраст между 18 и 50 имат два паспорта. Сред тях са две трети от северноафриканците, взели местно гражданство. Едва една трета от децата им – второто поколение имигранти, са получили и френски паспорт. Те са мнозинството от мюсюлманското население, което е най-голямото в Европа.

"Вместо да се заеме с истинските проблеми, за да засили сплотеността ни, правителството се преструва, че тези хора идват от чужбина и иска да ги изтласка в чужбина", казва Доминик Сопо, председател на антирасистката организация SOS Racisme.

"Има напрежение около всичко, свързани с религията и секуларизма", отбелязва Никола Каден от Обсерваторията за секуларизъм – правителствена агенция, която разпространява светски ценности. "Това е свързано със социалната, политическа и икономическа криза, както и с кризата на идентичността, през които преминава Франция. Това кара някои хора да се затворят в черупките си".

Какви са ценностите на Франция? Това ще бъде основният въпрос на президентските избори през 2017 г., убеден е Стефан Роз от групата за политически анализи CAP. Големите партии ще трябва да потърсят по-удачни отговори. От празните им приказки ще спечелят само "Националният фронт" и ислямистите.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване