01/07/16 07:13
(http://www.klassa.bg/)

До кога ще СПИ системата за закрила, когато говорим за децата в СПИ?

 


6 януари 2016 г., София - Национална мрежа за децата
 сигнализира отговорните институции за необходимостта от предприемане на спешни действия за закрила правата на децата в социално-педагогическите интернати и сформиране на екипи за изготвяне на планове за тяхното закриване. Писмото на Национална мрежа за децата е изпратено до министрите на образованието, на правосъдието, на труда и социалната политика, на вътрешните работи, на здравеопазването, до директора на Агенцията за социално подпомагане, до председателя на Държавната агенция за закрила на детето и до омбудсмана.

 

 

Повече от две години след сигналите за насилие в социално-педагогическите интернати (СПИ) за деца, подадени от френски доброволци и редица неправителствени организации, и потвърдени от проверките на Държавната агенция за закрила на детето и Националния превантивен механизъм на Омбудсмана на Република България, Национална мрежа за децата счита, че все още няма системна промяна в начина на работа с децата и взаимодействието на институциите, които отговарят за тях.

 

 

През месец септември 2014 г. със заповед на министъра на образованието и науката бе закрит СПИ – Стралджа като на практика повечето от децата са преместени в други интернати или резидентни услуги. Въпреки усилията на УНИЦЕФ и на експертите от сдружение „Дете и пространство“, Институт по социални дейности и практики, Международна социална служба, ИГА – Пазарджик и Сдружение за педагогическа и социална помощ за деца „ФИЦЕ – България“ за развиване на нов тип услуги за децата в Сливен и промяна на организацията и начина на работа в СПИ – Драгоданово, продължава да няма установена обща концепция и философия за работа с деца в конфликт със закона между различните институции и заинтересовани страни.

 

 

Достъпът до СПИ – Варненци е отказан от края на месец юли на експертите от „ФИЦЕ – България“. По време на заседание през ноември на Консултативния съвет по проект „Подкрепа за деца в конфликт със закона деца в риск и техните семейства“, реализиран от УНИЦЕФ в партньорство с институции на национално и местно ниво, стана ясно, че МОН предвижда да адресира ситуацията чрез план за операция по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Към края на календарната 2015 г. операцията е проект, не е ясно кога ще бъде приета официално и в най-добрия случай ще са необходими минимум 6 месеца преди нейното реално стартиране.

 

 

В същото време, организации членове на Национална мрежа за децата сигнализират за:

 

 

 

 

 

 

 

  • Случаи на деца с диагностицирани заболявания, увреждания и влошено психично здраве, за които настаняването в СПИ не е подходящо, а е необходимо настаняване в среда с възможности за специализирана грижа;

     

  • Деца, чийто престой в СПИ е повече от 3 г., включително има сигнали за деца с 5 и 7-годишен престой и чиито мерки и молби за удължаване са изтекли;

     

  • Немалка част от децата са неграмотни и има формален учебен процес, въпреки статута на СПИ като „специално училище“. За пореден път се демонстрира, че българското образование не е в състояние да гарантира правото на образование на децата в риск, като ги обрича да бъдат въвлечени в проституция, просия, скитничество и противоправно поведение.

     

  • Случаи на деца с неиздадени документи за самоличност. Ръководството на СПИ не счита, че предприемането на действия в тази насока трябва да е по тяхна инициатива. Повечето от децата са прекъснали връзка с техните биологични родители, имат постановени мерки за закрила по Закона за закрила на детето и не е ясно кой е задължен по закон да ги представлява при уреждане на гражданското им състояние при навършени 14 години;

     

  • Съмнения за сексуално насилие.

     

 

Национална мрежа за децата алармира за горепоставените проблеми и настоява за предприемане на спешни мерки от страна на отговорните институции за спазването на правата на децата, настанени в социално-педагогическите интернати. Настояваме за стартиране на процедури за прекратяване на престоя на всички деца, чийто престой е повече от 3 години, както и преглед на всички мерки, предприети действия и постигнати резултати.

 

 

В изпълнение на Концепцията за държавна политика в областта на правосъдието за детето, приета през август 2011 г. и Пътната карта за периода 2012-2013 г., в спешен порядък настояваме и за сформиране на два междуинституционални и мултидисциплинарни екипа, с участие на външни експерти и представители на НПО, които да изготвят индивидуални планове за закриване на двата социално-педагогически интерната с необходимите дейности, срокове и отговорни институции. Плановете трябва да бъдат индивидуални за всеки един интернат като стъпват на индивидуалните оценки на настанените деца, техните семейства и възможности за реинтеграция, както и на наличните и необходимите алтернативи за настаняване. Планирането трябва да предвиди и подкрепа за персонала в двата дома като част от управлението на промяната.

 

 

Останалите ни препоръки за постигане на нужната системна промяна са:

 

  1. Отмяна на Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и приемане на нов закон за детско правосъдие, който:

     

§  отговаря на принципите за най-добрия интерес на детето и детското участие във взимането на решения, които го касаят;

 

§  гарантира, че мерките за лишаване от свобода извън наказателния процес се преразглеждат редовно и на кратки интервали от независим и безпристрастен съд, като се изисква от органите, които ги налагат, да доказват пред съда, че междувременно са търсили неинституционални алтернативи;

 

 

 

 

 

 

§  осигурява справедлив процес, достъпна и качествена правна помощ.

 

2. Предприемане на целенасочени мерки за развитие на капацитет и специализация на системата за закрила за работа с деца във висок риск и специализация на професионалистите от правораздавателната система.

 

3. Развиване и прилагане на ефективни програми и услуги за превенция, подкрепа, реинтеграция и ресоциализация на децата и младите хора в конфликт със закона.

 

4. Стартиране на кампании за промяна на обществените нагласи към децата и техните родители.

 

 

Вярваме, че не е необходимо да се случват трагични инциденти или пък скандали, както се случи с Могилино и Стралджа, за да се предприемат ефективни мерки за решаване на проблемите на СПИ.

 

Национална мрежа за децата потвърждава своята готовност да партнира конструктивно на съответните институции за намирането на системни решения на поставените въпроси и да отстоява висшия интерес на децата като отправна точка в процеса.

 

 

Допълнителна информация: Филм на bTV и УНИЦЕФ по темата за интернатите –

 

https://www.youtube.com/watch?v=YaGuE188RQQ&feature=youtu.be

 

 

Петиция на кампанията „Детство без решетки“ за реформа на системата за детско правосъдие - http://deca.bg/act-now-item/childhood-with-no-bars/

 

 

 

За Национална мрежа за децата

 

Национална мрежа за децата е обединение на 131 граждански организации и съмишленици, работещи с и за деца и семейства в цялата страна. Насърчаването, защитата и спазването на правата на детето са част от ключовите принципи, които ни обединяват. Ние вярваме, че всички политики и практики, които засягат пряко или косвено децата, следва да се изготвят, прилагат и наблюдават, като се взема предвид принципът за висшия интерес на децата и с активното участие на самите деца и младежи. Във всички наши действия ние се ръководим от Конвенцията на ООН за правата на детето като водещ документ, който определя философията, ценностите и начина на работа на Мрежата. Вижте повече на www.nmd.bg

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване