01/07/16 07:36
(http://www.klassa.bg/)

Защо се разплака президентът Обама

 Казват, че големите и богатите също плачат. Обикновено обаче сме свикнали да виждаме световните лидери във възможно най-добрата им публична форма.

Вероятно мнозина от тях са имали сериозни поводи за отрицателни емоции, но те рядко са ги правели достояние на публиката.

Завчера обаче американският президент Барак Обама ни напомни, че дори лидерът на най-силната държава е по човешки слаб, може да скърби и не се притеснява да покаже това пред света - особено когато има причина.

Обичайно ведър, прибран и спокоен при обръщенията си, този път той не залегна само на фактите, но "използва" и емоциите си, за да изгради своята теза.

Докато обявяваше нови мерки за притежаването на огнестрелно оръжие в САЩ, Обама се разплака, припомняйки за убитите 20 деца и шестима възрастни в начално училище в Нютаун, Кънектикът, през 2012 г., както и за редица други жертви на стрелби през годините, много от които млади хора и деца, както например в колежа в Санта Барбара, в гимназията "Колумбайн" и др.

"Всеки път когато се замисля за тези деца, ме обзема гняв", призна той, докато избърсваше сълзите си и няколко пъти повтори думата "първокласници".

Както отбеляза "Тайм", макар и да е най-пресният, този случай съвсем не е единственият, в който Обама е плакал. Този път обаче освен от тъга, сълзите му идват и от усещането за безсилие към сериозността на проблема.

На събитието Обама предвидливо бе поканил и роднини на загинали в нападения с огнестрелно оръжие. На американския президент демократ не му е лесно да осъществи мерките, разчитайки на подкрепа в Конгреса, предвид съпротивата на републиканците и оръжейното лоби, и затова трябва да прибегне до налагането им с президентски укази, отбелязва АФП.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване