01/07/16 15:52
(http://radiomilena.com/)

Ивановден е

Ивановден  е религиозен празник, празнуван в чест на Св. Йоан Кръстител, който предрича идването на Исус Христос и дава Свето кръщение в река Йордан. Отбелязва се на 7 януари по православния църковен календар. Според народното вярване Св. Йоан е покровител на кумството и побратимството. Обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден. В някои райони на страната то дори е по-характерно за този празник.

Навсякъде обредът е за младоженците, като действието се извършва от кума или девера. Затова окъпването би могло да се разглежда като елемент от следсватбените обичаи, с който се затваря широкият кръг на сватбената обредност.

Народната представа за Св. Иван като покровител на кумството и побратимството определя гостуванията у кумовете. Кумците носят кравай, месо, вино. Прави се обща трапеза.

Честит имен ден на Иван, Ваньо, Иванка, Ивана, Ваня, Иво, Ива, Ивона, Ивайло, Ивайла, Ивелин, Ивелина, Ивет, Ивета, Иванина, Йов, Йово, Йолина, Йоан, Йоана, Йонко, Йонка, Йото, Жан, Жана, Калоян, Яна и техните производни имена с пожелание за здраве и благополучие!

Публикувана на 01/07/16 15:52 http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/NhZA1fNO920/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване