01/07/16 07:31
(http://www.klassa.bg/)

КЕВР започва проверка на "Овергаз"

 

Нищят изпълнението на лицензионните задължения и финансите на компанията

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) започва извънредна проверка на на "Овергаз мрежи" АД, съобщиха от ведомството. КЕВР следи внимателно развитието на възникналата ситуация около доставките на природен газ от "Газпром Експорт" за "Овергаз Инк" след 1 януари.

От КЕВР са категорични, че са в постоянен контакт с представители на институции и организации в отрасъла, както и с всички заинтересовани страни, ангажирани за разрешаването на въпроса.

На 4 и 5 януари, по искане на комисията, са изслушани представители на ръководствата на "Булгаргаз" и на "Овергаз Мрежи". Членовете на комисията са информирани за постигнатите договорености между двете компании, които гарантират непрекъснатост на доставките на природен газ за крайните битови и стопански потребители на "Овергаз".

В рамките на срещите КЕВР е оценила високо положените усилия от страна на БЕХ, "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" за разрешаване на възникналия проблем. По настояване на регулатора "Булгаргаз" и "Овергаз Мрежи" са поели ангажимент да информират КЕВР при всяка промяна на ситуацията.

Регулаторът започва извънредна проверка на изпълнението на лицензионните задължения и финансовото състояние на "Овергаз Мрежи" АД.

Както писа „Монитор“ в навечерието на 2016 година заради прекратяване на доставките от руския газов монополист "Овергаз" поиска държавната "Булгаргаз" да поеме снабдяването със синьо гориво на клиентите й.

 

Босът на „Овергаз” клевети България в Брюксел

 

Скандалният бос на "Овергаз" Сашо Дончев се опитва да клевети България в Брюксел. Той е изпратил писмо до ЕК на 23 декември, с което предупреждава за „злоупотреба” на „Газпром“ с господстващо положение при доставката на газ и за риск от „сериозни и непоправими щети за конкуренцията“. „Всяко прекъсване на доставките от „Газпром експорт“, дори за кратък период, би довело по всяка вероятност до трайното заличаване на „Овергаз“ като единствения конкурент в България“, пише още Дончев. В писмото си той се опитва да намеси геополитически фактори в личните си проблеми. Според него съвпадението на интересите на „Газпром“ и БЕХ е политически мотивирано от желанието на Русия да съживи „Южен поток“ след възникналото напрежение между Русия и Турция.

Както „Монитор” вече писа, десетки хиляди домакинства бяха на косъм да останат без отопление на връх Нова година, след като стана ясно, че фирмата на Дончев не може да изпълнява договорните си задължения с тях, тъй като „Газпром експорт“ спира доставките си за компанията на олигарха. Само спешната намеса на премиера Бойко Борисов и поемането на доставките за потребителите от държавата предотвратиха задаващата се криза. Премиерът не скри гнева си по адрес на „Овергаз“, като в понеделник заяви: „Ако за някого е нормално в 18.0 часа на 31 декември да каже, че не може да се справи със задачата си и след това да твърди, че му крадат бизнеса, това е наглост. Борисов показа документ с нулеви заявки за синьо гориво от компанията и дори не изключи конспиративен сценарий за изкарване на недоволни хора на улицата.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване