01/07/16 13:24
(http://pik.bg)

Кунева: Очакваме да се стигне до резултат от споделянето на ДНК данните, какъвто до момента няма

Кунева: Очакваме да се стигне до резултат от споделянето на ДНК данните, какъвто до момента няма

Очакваме да се стигне до резултат от споделянето на ДНК данните, какъвто до момента няма. Това каза Меглена Кунева, вицепремиер по европейските въпроси, по време на публичната дискусия „Накъде отива Европа: холандско председателство на ЕС”, предаде "Фокус". "България очаква добро начало. От наша страна трябва да бъде казано много ясно и то публично като национална позиция - къде стои кохезионната политика, какво е темпото на задълбочаване на кохезионната политика и дали тя остава истински приоритет още с първите стъпки в новогодишната финансова рамка", смята Кунева.

Относно въпроса за Шенген, тя заяви, че за съжаление се броят на пръсти българските политици, които не се уморяват да поставят въпроса за Шенген. "Шенген не трябва да се връща назад", категорична е Кунева. Очакваме да се стигне до резултат от споделянето на ДНК данните, какъвто до момента няма. Според нея общата база данни е изключително важна, когато става дума за разкриване на престъпления или за тероризъм. "Задачата на България е да защити интересът си, че ние без тази информация и без достъпа си до Шенген, сме без очи и без една голяма част от възможностите си да реагираме адекватно", поясни Кунева.

"Двете най-важни теми, които очакваме по време на холандското председателство са многогодишната финансова рамка и кохезията, развитието на Шенген, да сме убедени, че всяко разклащане на увереността, че ЕС предлага решения, а не само проблеми са неща, които смятам, че ние можем още сега да кажем, че това ще е националната позиция на България по време на съветите и да дадем в духа на добро сътрудничество предварително предупреждение къде България ще бъде особено внимателна и настоятелна", каза още Кунева.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване