01/07/16 17:43
(http://www.klassa.bg/)

Никола Саркози обяви Шенген за мъртъв

 Бившият френски президент Никола Саркози заяви, че Шенген е мъртъв. Саркози говори пред форум в Антверпен на най-голямата белгийска партия - Нов фламандски алианс (НФА).

Според Саркози, преди Шенгенското споразумение да бъде подписано, е било необходимо обособяването на общоевропейска политика по въпросите на миграцията. По неговите думи досега европейската миграционна политика е твърди наивна.

Саркози е коментирал, цитиран от местни медии, че ислямският екстремизъм е най-голямата заплаха пред Европа от края на Студената война. Той е посочил, че насроченият във Великобритания референдум за членството в ЕС е възможност за връщането на част от властта на националните правителства в Европа.

Председателят на НФА Барт де Вевер е заявил, че миграционната криза не трябва да бъде овладяна, а прекратена. Той е определил ислямския екстремизъм като най-голямото предизвикателство пред Европа след нацизма и сталинизма.

В същото време германският канцлер Ангела Меркел заяви, че иска преговорите за предоговаряне на условията на членството на Великобритания в Европейския съюз да произведат "разумен пакет" от мерки, който ще запази Великобритания в блока, предаде Ройтерс. "През тези следващи седмици е особено важно ние да вземем решения в наш собствен интерес, за да се постигне разумен пакет, който ще позволи на Великобритания да остане част от Европейския съюз", каза Меркел преди вечеря с британския премиер Дейвид Камерън в южната част на Германия. "Но в крайна сметка, това е, разбира се, решение на британските граждани", добави тя.

Камерън обеща да осигури по-добри условия за Великобритания преди провеждането на референдум за членството. Миналия месец той даде силни знаци, че референдумът ще се проведе още тази година.

Британският министър-председател Дейвид Камерън поиска подкрепа от Германия за желаните от Великобритания промени в Европейския съюз, защото смята, че те може да бъдат полезни за целия блок, предаде АФП.

Според Камерън от няколко години се забелязва спадаща подкрепа за ЕС сред британците. "По тази причина аз преговарям за това да бъдат приети промени, в съответствие с тревогите на британските граждани", пише Камерън в статия за германския в. "Билд". "Тези промени ще бъдат от полза и на ЕС, а Германия може да помогне за осъществяването им", отбелязва британският лидер, който иска да се сложи край на бюрокрацията в ЕС и да се даде повече власт на държавите членки.

"Искаме ясни правила, за да не навредят реформите в еврозоната на страните, които не са част от нея", заявява Камерън.

"Великобритания също като Германия вярва в принципа за свободното движение на работници. Но това не значи, че човек има правото още от първия ден да получи всички социални придобивки. Ето защо аз предложих ограничаването им за първите четири години", пише британският премиер.

Камерън ще се срещне с ръководството на Християнсоциалния съюз - баварския клон в консервативния блок ХДС/ХСС. След това той заминава за Будапеща, за да обсъди с унгарския премиер Виктор Орбан исканията на Великобритания за предоговаряне на условията на членството й в ЕС.

Преди броени дни стана ясно, че Камерън ще позволи на министрите си да агитират за оставане или излизане на страната от ЕС преди референдума по тази тема. Около една трета от министрите на Камерън са изразявали евроскептични възгледи, включително вътрешната министърка Тереза Мей, външният министър Филип Хамънд, министърът на бизнеса Саджид Джавид и министърът на труда и пенсиите Иън Дънкан Смит.

В момента Камерън води преговори с европейските си партньори за реформи в ЕС, най-спорната от които е Лондон да може да лиши мигрантите от социални помощи в първите години от престоя им в опит да се овладее имиграцията към Великобритания.

Социологическо проучване миналия месец показа, че подкрепата на британците "за оставане в ЕС" ще намалее значително, ако той не успее да договори сигурни мерки за ограничаването на социалните помощи за пристигащите, които търсят работа и да се гарантира, че финансова доминация на Лондон няма да бъде застрашена от по-тясната интеграция с еврозоната, на която Великобритания не е член.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване