01/07/16 20:35
(http://pik.bg)

Няма опасност от преливане на реки и язовири в Бургаско

Няма опасност от преливане на реки и язовири в Бургаско

Опасност от преливане на водоеми в Бургас няма, съобщиха от Басейнова дирекция – Бургас. Състоянието на реките и язовирите в областта е в рамките на нормалното. Не се наблюдава повишаване в нивото на водите. Язовирите за питейно водоснабдяване са със следните свободни обеми - „Камчия” – 20 %, „Ясна поляна”-40% и „Ново Паничарево” – 70%. Няма предпоставки същите да доведат до извънредни ситуации. Не се очаква аварийно покачване на нивата им.„Напоителни системи” ЕАД – Клон Черно Море стопанисва 9 язовира на територията на област Бургас – „Порой”, „Ахелой”, „Трояново”, „Крушево”, „Церковски”, „Скала 1”, „Скала 2”, „Барган”. И деветте стопанисвани от дружеството язовири разполагат с налични свободни обеми, вариращи в рамките от 70 до 40 процента.

За изминалото денонощие над областта валежите са били между 10 и 15 л./кв.м. По прогноза на НИМХ очакваните валежи за днес са между 15 и 20 л/м², съобщава "Флагман".

Припомняме, че със заповед на областния управител Вълчо Чолаков, комисия проверява водните обекти целогодишно. По време на проверките експертите са направили предписания за язовирите стопанисвани от общини, сдружения за напояване и частни лица. Същите задължително трябва да поддържат достатъчен свободен воден обем в язовирите, който през зимния и в периода на пролетното пълноводие да не превишава 2/3 от общия обем. При обилни валежи да се предприеме незабавно изпускане на вода и да се осигури непрекъснато наблюдение. В предписанията на комисията са залегнали още почистване на стените и преливниците на язовирите от растителност, ремонтни работи, както и изготвяне на анализ за техническото състояние на големите язовири.

През лятото на 2015 най-критичните участъци бяха частично почистени с помощта на лица временно лишени от свобода, като за по-мащабно почистване, Областна администрация Бургас чака средства от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. Същевременно екипът на областния управител търси и възможности за финансиране по оперативните програми.

От Областна администрация Бургас апелират към шофьорите да бъдат внимателни на пътя, съобразявайки се с метеорологичната обстановка. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване