01/07/16 07:56
(http://www.dnevnik.bg/)

Полицията разби цех за фалшиви спасителни жилетки в Измир, продавани на бежанци


Полицията в Турция съобщи, че е конфискувала над 1 200 фалшиви спасителните жилетки, направени за мигранти, които искат да преминат през Егейско море в Гърция, предаде Би Би Си.

Полицаите са претърсиха работилница в пристанището на Измир, където казват, че са намерили спасителни жилетки, пълни с нормални опаковъчни материали, а не със специалните водонепропускваеми вещества.

Според властите тези жилетки не отговарят на нормите за безопасност и не позволяват на тези, които ги използват, да държат главата си над водата.

В цеха, разположен в центъра на Измир, са работели четирима работници, включително две деца от Сирия.

Срещу собствениците на цеха е предприето съдебно преследване.

Това не са спасителни жилетки, а смъртоносни жилетки. Това е просто избиване, заяви пред турския телевизионен канал НТВ производител на сертифицирани спасителни жилетки в Измир Али Каракурт.

Те използват памучен конец вместо синтетичен материал, който струва много по-скъпо. Нищо не е в съответствие с нормите в тази екипировка, посочи Каракурт и настоя за най-строги санкции срещу фалшификаторите.

Много бежанци си купуват спасителни жилетки, за да оцелеят при пътуването. Една нормална жилетка струва около 130 евро, но много бежанци предпочитат да си купят от по-евтините, лошо направени такива, които струват около 13-15 евро.

Най-малко 36 мигранти, сред които много деца, се удавиха в началото на седмицата край егейското крайбрежие на Турция при няколко корабокрушения, като много от тях носеха спасителни жилетки. Мигрантите са се опитвали да достигнат с лодки до Гърция.

Турция, която е дала убежище на 2.2 милиона сирийски бежанци и на 300 000 иракски бежанци, се превърна в една от основните отправни точки за мигранти, желаещи да се установят в Европа.

Турският премиер Ахмет Давутоглу обвини отново в сряда международната общност и нейното бездействие за поредната трагедия с удавени мигранти.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване