01/07/16 13:28
(http://pik.bg)

Проф. Божидар Димитров: Страх царува в наследниците на българите, убити при „Кървавата Коледа” в Македония

Проф. Божидар Димитров: Страх царува в наследниците на българите, убити при „Кървавата Коледа” в Македония

В наследниците на убитите по време на „Кървавата Коледа” в Македония българи царува страхът. Това каза проф. Божидар Димитров, историк и директор на Националния исторически музей, във връзка със събитията останали известни в историята като „Кървавата Коледа” за българите в Македония, когато в периода декември 1944 – януари 1945 г. във Вардарска Македония са убивани и репресирани хора с българско самосъзнание, предаде Фокус.

„Срещал съм се с много от тези хора по времето, когато често ходех в Македония. Някои от тях продължават да се чувстват българи, въпреки че те много са патили - не са могли да учат и са били репресирани. Кръвта вода не става”, заяви проф. Димитров.

Докато ходех, доста често забелязвах, че при тях царува страхът. „Те се страхуваха, че онези времена могат да с върнат. Основното, за което те се страхуват, е че българската държава няма да им помогне, както не им е помогнала и през 40-те години. Това наистина е така”, посочи проф. Димитров. „Миналата година открих една изложба на съкровища на Охридската архиепископия и ми дойде на гости цял един род, който искаше да види изложбата. Бяха около 15-20 човека и кабинетът ми едва ги побра. Родоначалникът, който е бил български държавен функционер в Охрид е бил арестуват и разстрелян. Цялото семейство било натоварено на камион и изселено, а къщата им - конфискувана”, допълни той. Проф. Димитров разказа, че сега къщата им е върната, но те не могат да получат българско гражданство заради приетото законодателно изискване да показват документ, който да удостоверява българският им произход.

„Когато са ги натоварили за 20 минути на един камион, не им позволили да вземат нищо от къщи. Ето тук е парадоксът. Българската държава не им помага, въпреки че от историята е добре известно какъв е този род. Те са прави да бъдат предпазливи, когато разказват за ужасите, които са преживяли”, каза още проф. Димитров.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване