01/07/16 07:54
(http://www.klassa.bg/)

Светът е ядосан и безпомощен след взрива в Северна Корея

 Властите в Северна Корея обявиха официално, че са извършили успешно изпитание на водородна бомба, но след това започнаха да се трупат съмнения, че това е вярно. Не е известно и защо лидерът Ким Чен Ун реши да направи толкова остра провокация точно сега и без да уведоми предварително дори Китай.

Най-убедителният отговор на този въпрос е, че Пхенян иска да контактува директно с Вашингтон без посредничеството на китайския президент Си Цзинпин. Най-абсурдният е, че на 8 януари Ким Чен Ун има рожден ден и е получил подарък за това, че навършва 33 години.

Масово осъждане

Абсолютно всички остро осъдиха действията на КНДР, включително китайците, на които се падат 90% от цялата търговия на севернокорейците. Но ако е вярно, че е тествано мощно оръжие за масово унищожение, това е потвърждение, че светът не разполага с ефективни лостове за въздействие върху Пхенян:

- САЩ се усъмниха в новината и повториха осъдителната си позиция и обещанието да отговорят по съответен начин на всяка провокация от Северна Корея

- Русия предупреди, че това е тежко нарушение на международното право, и призова към преговори и "пропорционална реакция", президентът Владимир Путин нареди да се събере и анализира цялата информация какво точно се е случило

- Япония определи събитието като "тежка заплаха" за националната си сигурност

- Китай декларира, че "категорично се противопоставя" на теста

- ЕС призова Пхенян "да прекрати с това незаконно и опасно поведение"

- НАТО заяви, че Северна Корея трябва да се откаже от ядрената си оръжейна програма

- Съветът за сигурност на ООН определи на извънредно заседание теста като "изключително тревожен", грубо нарушаващ резолюции и международните норми за ядрени изпитания и "дълбоко дестабилизиращ регионалната стабилност".

А може би някой преиграва

На този фон се множат подозренията, че става дума по-скоро за провокация. Брус Бенет от Rand Corporation е един от първите, усъмнил се в твърденията на Пхенян. "Експлозията би трябвало да е 10 пъти по-мощна в сравнение с това, което те съобщават. Така че Ким Чен Ун или лъже за водородна бомба и просто са взривили малко по-мощно атомно устройство, или тестът не е протекъл според първоначалните планове", казва той, цитиран от Би Би Си.

Ду Венлонг, китайски оръжеен анализатор, казва пред националната телевизия CCTV, че "данните не потвърждават хипотезата за водородна бомба".

Съмнения идват и от Южна Корея, но това не променя факта, че Пхенян извърши взрив, който изглежда с мощност, достатъчна да унищожи цял град с един удар, и това е достатъчно тревожно.

Това е третият ядрен тест в мандатите на президента Барак Обама и четвърти от 2006 г. насам. Той бе регистриран първо от сеизмологични станции като земетресение с магнитуд 5.1 и епицентър в същия ядрен полигон, където се правеха и предишните тестове. Малко след това говорителка на държавната телевизия с възторжен тон обяви, че "първият тест на водородната бомба на републиката бе успешно извършен в 10 часа сутринта".

Лидерът Ким Чен Ун подписал заповед за изпитанието, за да започнела 2016 г. с "мощния тътен на експлозията" на водородна бомба.

Но дали действително е имало взривяване на подобно оръжие ще се разбере след дни или седмици. Япония и Китай опитват да регистрират радиация и частици, изхвърлени в атмосферата, за да може независимо да потвърдят или опровергаят Пхенян.

Китай е ядосан

В Пекин би трябвало да са най-недоволни и макар да си спестяват остри изявления и заплахи, много вероятно е да последва силно охлаждане на отношенията с Пхенян, стигащи до замразяване на търговски връзки, доставки на петрол за КНДР и допускане на севернокорейски стоки на китайски пазар.

Една от версиите защо Ким Чен Ун поема такъв риск е, че той изглежда не успява да балансира дипломатическите и военните среди в режима си. Докато едните договарят нещо компромисно в чужбина, другите агресивно искат да демонстрират сила. Подобна ситуация е категорично против интереса на Пекин за един разделен, но стабилен Корейски полуостров, обясняват анализатори.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване