01/08/16 10:21
(http://pik.bg)

Ангел Кунчев: Болният от респираторно заболяване не е биотерорист

Ангел Кунчев: Болният от респираторно заболяване не е биотерорист

Вие не сте биотерорист, тъй като сте болен от респираторно заболяване, но не и от грип. Така се обърна главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев към водещият на БТВ Антон Хекимян.

Думите му бяха в отговор на въпрос дали след като е болен и ходи на работе в биотерорист. Историята на биотероризма може да се търси още в древността. Тогава армиите на гърците и персите са използвали няколко метода: единият е бил да влязат на чужда територия и да заразят кладенците. Това е ставало като обикновено са хвърляли умрало животно вътре, бактериите са отравяли водата. Друг начин е бил да пускат на кладенците заразени животни или роби сред хората, за да предизвикат епидемия.

Когато говорим за респираторни инфекции това не е толкова фатално, защото човек ги кара на крака и за 2-3 дни, рядко търси медицинска помощ и рядко си остава вкъщи, но пшри грипът не е така. При него човек се чувства толкова отпаднал, че едва ли би отишъл на работа. Той протича със силно главоболие, висока температура. В този случаи, човек е по-добре да си остане вкъщи, ние също го препоръчваме, посочи Кунчев. По думите му излизането на болен навън при тези температури води до по-тежко протичане на болестта, мое да се стигне дори до пневмонии. 

Освен това по този начин ще предпазите и други хора от заразяване. Разликата между грипа и останалите респираторни заболявания е системното му протичане. При него може да се стигне до усложнения, но може и да премине без такива. Добрата новина е, че само в 1% от случаите се стига до тежки усложнения, каза д-р Ангел Кунчев. Той доптлни, че при усложненията се засягат и други органи и системи в организма, а последиците могат да са фатални. При чумната обстановка в Лондон е имало хора, които не са се заразили, тъй като са имали по-силен имунитет.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване