01/08/16 03:30
(http://pik.bg)

Галерия "Академия" представя изложбата "Позиции на съвременни художници от България"

Галерия "Академия" представя изложбата "Позиции на съвременни художници от България"

Националната художествена академия представя изложбата „Позиции на съвременни художници от България”, предава сайтът Artprice. Откриването е на 11 януари (понеделник), 18:00 часа в галерия „Академия“.

Експозицията представя творби, част от цикъла изложби - „Ситуация София“, представени в Гьоте-институт през 2015 г. Културният институт си постави интересната и едновременно с това нелека задача – да представи част от „ситуацията“ на съвременното изкуство в София.

Кураторският екип на поредицата институт бе в състав: Свилен Стефанов, зам. ректор, НХА София; Надежда Джакова, главен уредник, Национален музеен комплекс – София; Енцио Ветцел, директор на Гьоте-институт; Ваня Кубадинска, културен отдел, Гьоте-институт.

Осем художници показват свои нови произведения, създадени специално за съответната изложба, които дават представа за актуалното творчество и настоящата ситуация на съвременното изкуство в София. Показани са творби на Петер Цанев, Камен Старчев, Людмил Лазаров, Алла Георгиева и Александър Вълчев. Преподавателите във висши училища Иван Кюранов (НХА), Венелин Шурелов (НХА) и Нели Митева предложиха и творби на свои студенти.

По повод изложбите през 2015 г. доцент Свилен Стефанов коментира: „Проектът на Гьоте-институт е важен и поради факта, че софийската арт сцена е особено невралгично културно образувание, което се отличава с нехомогенност и противоречивост на критическите и кураторските концепции. В такива ситуации е необходимо да се работи със спокойствие и професионализъм, независимо от разнопосочните влияния и внушения.” Изложбата „Позиции на съвременни художници от България” в галерия „Академия” при НХА ще продължи до 30 януари. 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване