01/08/16 08:07
(http://pik.bg)

Манолова за глобата за клошари: Не можеш да вземеш на босия обувките

Манолова за глобата за клошари: Не можеш да вземеш на босия обувките

Идеята да вземеш от голия и босия обувките е абсурдна и не отива на нито едно министерство. Това е поредният закон, който ще бъде удар в празното пространство. Това каза в сутрешния блок на БНТ националният омбудсман Мая Манолова публикувания от екоминистерството проект за промени в Закона за управление на отпадъците, който предвижда между 300 и 1000 лева глоба ще отнасят клошарите, които събират отпадъци от контейнерите за разделно събиране.

Със същия успех екоминистерството може да предложи и глоба до 5000 лв. Хора, които са оставени да се издържат от кофите за боклук, ако разполагат с такава сума, нямаше да се занимават с това. Това е унизително и представлява репресия спрямо тези хора, подчерта Манолова.

Възниква и въпросът, защо след като Столична община възможности за разделно събиране на боклук не създаде и възможности за обработване на тези отпадъци.

По логиката на проектозакона би следвало да бъдат предвидени глоби и за фирмите, които събират отпадъците. Не може всичко да се стоварва върху клошарите, заяви омбудманът.

Огромната тема за социално изключените ще бъде един от приоритетите в моята дейност. Мая Манолова оповести и данни от доклада за интернатите. Тя уточни, че проверките в шестте интерната у нас са извършени през ноември и декемви. Резултатите показват, че тези заведения незабавно трябва да бъдат закрити. Абсурдно е във 21 век деца да бъдат настанявани там за постъпки, за които и възрастните не носят отговорност – като просия и насилствена проституция.

Би трябвало да бъдат създадени центрове за алтернативни грижи, където психолози и педагози да работят с тези деца. В интернатите децата могат единствено да се научат на престъпни навици, дори да не са имали такива, каза омбудсманът.

По думите й трябва да бъдат създадени и специализирани съдилища, които да работят с деца.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване